x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbări în calculul polițelor RCA. Care vor fi cele mai mari tarife

Schimbări în calculul polițelor RCA. Care vor fi cele mai mari tarife

29 Sep 2021   •   11:36
Schimbări în calculul polițelor RCA. Care vor fi cele mai mari tarife

Polițele RCA vor fi calculate după un alt algoritm pentru a se evita ajungerea la o valoare prea mare a acestora, anunță Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În cazul în care polițele RCA ofertate spre vânzare au valori care depășesc nivelul tarifului de referință multiplicat cu 1,36 (adică majorat cu 36%), aceste polițe vor fi redistribuite de către BAAR la valoarea tarifului maximal astfel obținut, la care se aplică clasele Bonus/Malus corespunzătoare. 

Prin urmare, în transportul de margă, pentru un deținător de camion ce depășește gabaritul de 16 tone, care resimte în această perioadă o creștere semnificativă a tarifelor polițelor RCA,  prețul maximal de vânzare stabilit prin procedeul enunțat mai sus este de 9.662 lei la categoria B0 (tarif de referință 7.105 lei x 1,36 = 9.662 lei).

Toate celelalte clase de bonus vor avea astfel scăderi semnificative față de tariful maximal de vânzare. Astfel se viine în sprijinul unor  categorii socio-profesionale care sunt afectate de prețurile de vânzare a polițelor RCA, practicate în ultimele zile de firmele de asigurare.

Pentru aplicarea acestui mod de calcul al tarifelor maximale pentru RCA, au fost consultate asociații de transportatori care au agreat această abordare ce va fi valabilă pentru perioada următoare.

ASF a solicitat intermediarilor în asigurări să informeze toți clienții asupra faptului că, dacă aceștia primesc de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N" - https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari față de tariful de referință, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt încadrați în categoria asiguraților cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017. Acest tip de clienți pot să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA.

 

×
Subiecte în articol: rca