Data viitoare cand va duceti sa cumparati haine “de firma' tineti minte lucrul urmator: niste muncitori chinezi sunt tratati ca niste “sclavi' moderni pentru profitul corporatiei.
|ntr-o scrisoare deschisa, muncitorii de la Gucci reclama conditiile de munca, schimburile de cate 14 ore, inclusiv pentru femeile insarcinate, comportamentul acesta crud fiind dus pana la stadiul in care nu aveau voie sa manance sau sa bea apa in timpul programului, scrie The Telegraph.
Acuzatiile asupra tratamentului au dus deja la inlocuirea a doi directori ai outlet-ului din Shenzen, China. “A fost ca o tortura sa stam in picioare pentru mai mult de 14 ore pe zi', scriu muncitorii in scrisoare. Abuzurile au fost atat de severe incat muncitorii acuza ca s-au produs inclusiv pierderi de sarcini ca rezultat al tratamentului.
Gucci, detinuta de gigantul francez Pinault-Printemps-Redoute, spune ca o serie de experti externi vor realiza o ancheta asupra incidentelor. De asemenea, autoritatile orasului Shenzen investigheaza cazul
Acuzatiile mai includ sI faptul ca plata pentru orele lucrate peste program era retinuta. Cei cinci semnatari ai scrisorii, dintre care niciunul nu se mai afla la firma, spun ca au mii de dolari de recuperat din salarii neplatite. Semnatarii spun ca cei doi sefi inlocuiti nu le-au platit orele desi ii tinea in magazin pana la 2 dimineata pentru a face inventar.
Cand bunuri erau furate din magazin, lucratorii trebuiau sa plateasca pentru ele in ciuda faptului ca acestea erau acoperite de asigurare.
Situatie grava sI in alte cazuri de companii cunoscute
|mprejurarea nu este in niciun caz singulara in China: la fabricile Foxconn, care asambleaza iPhone sI iPad de la Apple au avut loc anul trecut o serie de sinucideri legate de conditiile de munca. De asemenea, un grup de 49 de muncitori de la o fabrica a Wintek, ce producea ecrane tactile pentru Apple au fost otraviti cu un detergent chimic. Un numar de 36 de organizatii non-guvernamentale au criticat acum opt luni o serie de companii din tehnologie in privinta sigurantei sI a standardelor de mediu. Din 29 de companii analizate, nume grele precum Nokia, LG, SingTel si Ericsson au fost criticate, in vreme ce HP, BT, Alcatel-Lucent, Vodafone, Samsung, Toshiba, Sharp si Hitachi au fost laudate.