x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se scumpește din nou mâncarea. Cresc prețurile la grâu și porumb

Se scumpește din nou mâncarea. Cresc prețurile la grâu și porumb

de Redacția Jurnalul    |    15 Iul 2023   •   16:20
Se scumpește din nou mâncarea. Cresc prețurile la grâu și porumb
Sursa foto: Unsplash.com

Prețurile grâului și porumbului cresc, mai ales din cauza incertitudinilor privind prelungirea Acordului pentru exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, scrie Bloomberg.

Cotaţiile futures la grâu au crescut, vineri, la bursa de cereale de la Chicago, cu 2%, până la 6,52 dolari/buhel. La porumb prețurile s-au majorat cu 2%, la 5,10 dolari/bushel.

"Probabil că va fi un element de risc revenirea pe piaţă până când se va găsi o soluţie. Piaţa are nevoie de timp pentru a evalua continuitatea fluxului de cereale din acea regiune", spune James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.

Scumpirile sunt provocate de nesiguranța privind livrările celor două cereale, afectate de războiul din Ucraina și de producția din Brazilia.

Acordul expiră peste două zile, în  data de 17 iulie 2023, și nu se știe dacă vor mai fi prelungite deoarece Moscova este nemulțumită că celălalt acord, privind exporturile de cereale și îngrășăminte ale Rusiei ,nu este respectat de statele occidentale.
Acestea au fost semnate la Istanbul, cu medierea Turciei și ONU, în urmă cu un an. 

Exporturile Ucrainei sunt grav afectate de invazia rusă, care a blocat ieșirea la Marea Azov iar livrările prin Marea Neagră se realizează cu dificultate. Kievul a găsit rute alternative de transport, pe cale terestră prin Polonia și România, afectând și Portul Constanța, copleșit de volumul mare de mărfuri. 

 
 

 

×