Conducerea ANAF a prezentat ieri, cu mare fast, Raportul de activitate pe 2015, în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. Noii şefi s-au lăudat cu realizări record, cu o creştere a colectării cu 7,8%, cu o conformare voluntară la plată a contribuabililor de 83,5%, însă nu au spus că aceste rezultate au fost obţinute în vremea guvernării Ponta.
Preşedintele instituţiei a afirmat că 2015 a fost un an de excepţie. “ANAF a colectat 196,8 miliarde lei, adică 43,73 miliarde euro, cu 14,26 miliarde lei (7,8%) mai mult decât în 2014. Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% faţă de 2014, până la 57,13 miliarde lei, iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei", a spus noul şef al ANAF, Dragoş Doroş. “ANAF trebuie să se clădească pe acei oameni care îşi fac treaba cinstit, transparent, fără să abuzeze de o putere pe care o are, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci când, reprezentând statul, trebuie să fie în măsură să ia decizii şi să tranşeze”, a declarat premierul Cioloş. Însă, dincolo de festivismul afişat , actuala conducere a instituţiei nu ştie nici măcar ce ţinte de colectare îşi va asuma pentru acest an. “ Vom vedea ce om face”, a spus Dragoş Doroş.
Vorbe, intenţii, strategii
Debirocratizare, transparentizare, strategii până în 2016, combaterea evaziunii, îmbunătăţirea colectării sunt câteva dintre ţintele pentru acest an anunţate ieri de ANAF. Sunt intenţii şi deziderate care care nu au lipsit din discursul niciunuia dintre preşedinţii ANAF din ultimii 10 ani. Noul preşedinte nu a putut să ne ofere însă o cifră concretă, o ţintă clară, cuantificabilă, pe care ANAF şi-o asumă şi din care să rezulte ce grad de colectare îşi propune instituţia pentru acest an pentru a ne convinge că, de această dată, nu sunt doar vorbe aruncate ca să dea bine. “ Nu am cifre în cap, o să vă dea Biroul de Presă”, ne-a răspuns Dragoş Doroş. Însă, nici Biroul de Presă nu ne-a putut oferit acestă informaţie până la închiderea ediţiei. Pe de altă parte, Anca Dragu le-a spus reprezentanţilor ANAF, prezenţi în sală, că „trebuie să accelereze procesul de reformă şi să crească colectarea”.
Investitorii autohtoni, ignoraţi
La şedinţa de bilanţ a fost invitat şi vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Daniel Anghel, organizaţie care reprezintă două treimi din investiţiile străine directe în România. Acesta a lăudat efortul ANAF, dar a atenţionat că suntem pe ultimul loc la colectarea TVA, cu un grad de necolectare de 42% mult peste media UE care este de de 17%. ANAF nu a fost invitat la bilanţul său nici un reprezentant al investitorilor autohtoni, semn că tehnocraţii şcoliţi la Bruxelles pariază pe investitorii străni, nu pe cei autohtoni. Preşedintele ANAF ne-a declarat că a fost o scăpare cauzată de grabă, dar a recunoscut că trebuia să fie prezent şi capitalului românesc.
Pentru fiecare 100 de lei viraţi la buget s-au cheltuit 1,05 lei, din care 0,98 lei pentru salarii
70 milioane de euro pentru un sistem informatic
ANAF va achiziţiona în luna noiembrie un sistem informatic integrat de administrare fiscală, care va însemna trecerea într-o nouă epocă de administrare fiscală, a declarat Dragoş Doroş. Achiziţia acestui sistem minune, care costă în jur de 70 de milioane de euro, bani împrumutaţi de la Banca Mondială, va începe în noiembrie dar "nu o sa-l vedem în viaţa de zi cu zi deocamdată", până în anul 2019. “ În acest moment ne aflăm într-un punct foarte important al proiectului, anume acela în care cumpărăm sistemul informatic, un sistem informatic integrat pe care îl cumpărăm acum şi care va fi rulat pe o perioadă de test şi apoi urmează achiziţia de hardware şi punerea lui în funcţiune ", a spus Doroş. Cea mai mare parte din finanţare, respectiv aproximativ 70% sau 50 de milioane de euro, va merge spre achizitionarea de echipament informatic. Din acesti bani, 32 de milioane de euro vor fi utilizate pentru achizitionarea de software. Serviciile tehnice au alocate 3,4 milioane euro, asistenţa tehnică şi consultanţă 12 milioane de euro, iar formarea profesională 3,5 milioane euro. Şi de această dată, şeful ANAF a omis să spună că proiectul a demarat în 2013. Fostul preşedinte ANAF Gelu Diaconu, a acuzat membrii guvernului Cioloş şi actuala conducere ANAF, că se află într-o situație "ridicolă" în care "aleargă" după ştiri şi imagine şi prezintă "propagandistic" realizările care au avut loc în mandatul său.
Lucrurile bune au fost asumate cu rapiditate de noii şefi ai fiscului, cele mai puţin bune au rămas în sarcina vechii conduceri