Programul Prima Casă va fi suprimat, în situaţia aplicării legii privind darea în plată a imobilelor în forma iniţială, a declarat Philippe Lhotte, directorul general al BRD.
„Sunt două lucruri incompatibile. Este vorba despre un produs garantat de stat. Cum să poţi restitui băncii un imobil cumpărat cu un credit care este garantat şi de stat? Darea în plată este moartea programului Prima Casă”, a spus şeful BRD. Acesta a adăugat că ar fi de dorit ca darea în plată să nu se refere la Prima Casă. Philippe Lhotte a mai spus că, în opinia sa, legea dării în plată ar trebui să aibă efecte doar asupra creditelor viitoare şi să se aplice doar în condiţiile în care deibitorul deţine un singur imobil în care şi locuieşte. De asemenea, a declarat că este de dorit ca valoarea creditelor vizate de lege să fie plafonată la circa 100.000 de euro şi să se stipuleze clar că un debitor poate beneficia o singură dată de prevederile acesteia.
Pe de altă parte, iniţiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, consideră că interdicţia aplicării legii la creditele în derulare, introducerea unor plafoane şi stabilirea unor criterii ar face ca darea în plată să fie „moartă”, inaplicabilă. Acesta a adăugat că darea în plată se adresează celor care au acum datorii la bănci şi sunt în executare silită. Oamenii au şansa să dea casa băncii şi să scape de datorii, acesta este scopul legii.
Băncile s-au opus de la început acestei iniţiative, care a fost întoarsă de la promulgare de preşedintele Iohannis, la solicitarea sistemului bancar.
Băncile vor ca darea în plată să nu se aplice creditelor aflate în derulare, adică exact acelora pentru care a fost gândită iniţial această iniţiativă legislativă. „Sunt 800.000 de oameni cu piciorul în groapă care au restanţe la credite”, a atenţionat Zamfir.