x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Shell vrea maşini pe gaze naturale. Economia ar fi de 30% la bani

Shell vrea maşini pe gaze naturale. Economia ar fi de 30% la bani

de Daniel Ionaşcu    |    05 Mar 2013   •   16:12
Shell vrea maşini pe gaze naturale. Economia ar fi de 30% la bani
Gigantul petrolier Royal Dutch Shell vrea introducerea gazului natural lichefiat drept combustibil pentru autovehicule, scrie Houston Chronicle.

Astfel, gazul natural lichefiat ar putea fi folosit asemănator gazului petrolier lichefiat (GPL) de acum.
Potrivit sursei citate, Shell va prezenta azi planuri pentru doua uzine de lichefiere a "aurului albastru", situate în Louisiana şi Ontario. Compania nu a anuntat costul proiectelor însă a precizat că efortul este canalizat pentru ca gazele naturale să devină forţa dominantă în noua piaţă a transporturilor. Gazul natural trebuie compresat şi lichefiat pentru a putea fi folosit în rezervoarele mobile. "Vedem gazul natural lichefiat drept combustibilul zilei de mâine disponibil azi şi vrem să fim lideri în acest spaţiu", a declarat James Burns, managerul general al Shell pe partea de LNG pentru transport.

Mai ieftin cu 30%

Deşi puţine vehicule rulează acum pe gaze naturale, Shell se aşteaptă ca noul combustibil să aducă şoferilor economii de 30% pentru camioane.
"Clienţii noştri o cer", spune Burns. "Am vândut motorină acestora şi oamenii, pentru motive variate, vizează gazul natural drept combustibil şi vrem să le fim furnizor", a completat oficialul.
Shell îşi coordonează eforturile împreună cu producatorii de vehicule şi motoare pentru a uşura trecerea la noul combustibil, a mai spus Burns. Există însă o dilemă de tipul "oul sau găina": consumatorii nu cumpără deoarece nu există staţii de reîncărcare, producătorii de vehicule nu realizează modele adaptate noului combustibil deoarece nu există cerere iar companiile petroliere vor să vândă dar nu există infrastructură.

Americanii vor noul combustibil deoarece exploatarea gazelor de şist a făcut din SUA producătorul numărul unu mondial de gaze, întrecând Rusia. Din cauza concurenţei masive, preţul gazului a scăzut mult, astfel că este fezabil să înlocuiască motorina.

Ruşii au prins deja ideea

În 2011, oligarhul rus Mikhail Prokhorov i-a prezentat lui Vladimir Putin, pe atunci premier, proiectul unui autoturism care să folosească gazele naturale. Numit Yo-mobil, producătorul rus a prezentat deja trei modele, dintre care un coupe, un hatchback si o utilitară. 

×