x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicatele feroviare vor prezenta luni măsurile pentru redresarea companiilor CFR

Sindicatele feroviare vor prezenta luni măsurile pentru redresarea companiilor CFR

25 Aug 2010   •   00:00

Sindicatele vor prezenta luni, 30 august, un program cu măsuri clare pentru redresarea companiilor de cale ferată, a declarat, azi, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

"Noi am venit astăzi (miercuri ­ n.r.) la discuţii cu propuneri verbale, care au fost parţial respinse de ministrul Transporturilor. Joi şi vineri vom avea discuţii la nivelul filialelor şi cu conducerea companiilor, iar luni vom prezenta măsuri scrise pentru echilibrarea veniturilor companiilor de cale ferată şi redresarea lor", a declarat Măntescu, după o primă discuţie cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Liderul de sindicat a spus că una dintre măsurile ce vor fi propuse este alocarea unui buget de 0,35-0,6% din PIB ca subvenţie pentru CFR Călători.

Sindicatele feroviare şi conducerile celor trei societăţi de cale ferată ­ CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă ­ au avut miercuri noi negocieri pe marginea viitoarelor disponibilizări anunţate în 2010, la care a fost prezent şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Potrivit strategiei de restructurare a domeniului feroviar, realizată de Ministerul Transporturilor, numărul de personal de la calea ferată va trebui să fie redus cu 7.105-8.305 salariaţi până în 2011, ceea ce va duce la economii totale de 787,96 milioane de lei anul viitor.

Astfel, de la CFR SA, administratorul infrastructurii feroviare, vor pleca 1.630 de salariaţi, din care 991 (61%) personal operaţional, respectiv 639 (39%) personal de specialitate şi administrativ, potrivit documentului.

La CFR Călători, personalul ar trebui să fie redus cu un total de 2.075 salariaţi, iar la CFR Marfă ar urma să se disponibilizeze între 3.400 şi 4.600 de angajaţi, în funcţie de disponibilitatea sindicatelor de a renunţa sau suspenda pentru anul 2011 drepturi care se regăsesc în Contractul Colectiv de Muncă.

"Companiile de cale ferată vor trebui să recurgă la disponibilizări pentru a intra într-un echilibru, data avansată fiind 1 septembrie", a anunţat, luni, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

După întâlnirea de luni cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, liderii de sindicat au declarat că nu vor accepta noi disponibilizări în 2010, deoarece deja a fost aplicat un plan de restructurare la CFR, şi au precizat că sindicatele iau în calcul declanşarea unor proteste în cazul în care negocierile cu administraţiile vor eşua.

"Sindicatele feroviare pot declanşa greva generală în circa 30 de zile, respectiv în jurul datei de 25 septembrie, în cazul în care nu se vor înţelege cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, disponibilizările anunţate neputând fi aplicate de la 1 septembrie", a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

"Nu putem aplica disponibilizările de la CFR începând cu data de 1 septembrie, aşa cum a anunţat ministrul Berceanu, pentru că trebuie respectate anumite reglementări ce ţin de Codul Muncii. Mai mult ca sigur nu ne vom înţelege în discuţiile pe care le vom purta mâine (miercuri ­ n.r.) cu reprezentanţii ministerului şi ai companiilor, pentru că dialogul social nu există, iar dacă nu ne vom înţelege, în circa 30 de zile putem declanşa greva generală", a spus Iulian Măntescu, la sfârşitul unei întâlniri cu responsabilul pentru Transporturi al PSD, senatorul Sorin Bota.

Măntescu a precizat că disponibilizările anunţate de Ministerul Transporturilor nu vor rezolva problemele de fond ale Căii Ferate, soluţiile propuse de sindicate fiind alocarea unor sume din PIB pentru CFR Călători şi CFR SA, precum şi numirea unor conducători competenţi la nivelul societăţilor şi aplicarea unor strategii pe termen scurt, mediu şi lung la nivelul companiilor de cale ferată.

×
Subiecte în articol: economic