Agenţia de evaluare financiară Moody's se aşteaptă ca stimulentele fiscale din România să contribuie la o creştere economică solidă pe termen scurt, însă este puţin probabil ca aceasta să fie şi sustenabilă. Potrivit raportului agenţiei de evaluare, România a făcut progrese semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condiţiile pentru o creştere economică solidă, însă aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.
Potrivit raportului anual de ţară al Moody's Investors Service, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 6,5% în 2017, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018. Agenţia se aşteaptă la o încetinire a consumului privat, odată cu atenuarea impactului stimulentelor fiscale. În plus, reformele structurale limitate, slăbiciunile existente la nivelul cadrului instituţional şi eficienţei instituţionale, precum şi politicile economice care limitează investiţiile private mai mari continuă să constrângă potenţialul de creştere pe termen lung al României. Creşterea economică solidă a contribuit însă la scăderea uşoară a raportului între datoria guvernamentală şi PIB de la circa 38% în 2015 la 37,6% în 2016, iar Moody's prognozează că acest raport va rămâne aproape stabil şi în 2017-2018.
Politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară globală. În acelaşi timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, reprezentând un risc la adresa competitivităţii de preţ a economiei Daniela Re Fraschini, analist Moody's
Agenţia de evaluare susţine că situaţia finanţelor publice ale României a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody's se aşteaptă că această tendinţă să continue în 2018.