x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Situația pe piața liberă de electricitate. Câți consumatori casnici au ales ofertele concurențiale

Situația pe piața liberă de electricitate. Câți consumatori casnici au ales ofertele concurențiale

28 Sep 2021   •   15:30
Situația pe piața liberă de electricitate. Câți consumatori casnici au ales ofertele concurențiale

După primul semestru al acestui an, jumătate din consumul casnic de energie electrică a fost realizat pe segmentul concurenţial al pieţei, prin urmare consu­matorii care au ales o ofertă din piaţa de profil, arată datele ANRE.

Spre comparaţie, anul trecut pro­centul era de 37%, arată datele aurotității de reglementare.

Astfel, dintr-un consum total de 7,2 TWh, care reprezintă circa un sfert din consumul total de energie al României, 3,6 TWh au fost realizaţi pe segmentul casnic concurenţial.

Cantitatea de energie consu­mată de casnici în primul semestru al anului a fost cu circa 7% mai mare decât cea în perioada similară a anului trecut, creşterea consumului fiind impactul direct al pandemiei şi al mutării biroului acasă, în cazul multor consumatori casnici.

Jumătate dintre consumatorii casnici de energie au ales o ofertă din piaţa concurenţială a vânzătorilor de electricitate, dar deşi liberalizarea nu este factorul care a dus la creşterea preţurilor, toţi sunt puşi acum în faţa unor facturi mai mari. În unele cazuri facturile deja au bifat un salt de 30% faţă de anul trecut, evoluţie care va fi şi mai accentuată în 2022.

Mediafax

×
Subiecte în articol: anre energie consumatori electricitate