x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şoferii de TIR din România, exploataţi la sânge de companiile care deservesc retailerul Ikea

Şoferii de TIR din România, exploataţi la sânge de companiile care deservesc retailerul Ikea

15 Mar 2017   •   12:51
Şoferii de TIR din România, exploataţi la sânge de companiile care deservesc retailerul Ikea
Sursa foto: Captura video

Şoferii de TIR care transportă bunuri în Europa de vest, pentru Ikea sau alţi retaileri, trăiesc luni în şir în propriile camioane se spune într-o investigaţie BBC.

Unii şoferi, care sunt aduşi din ţări mai sărace din Europa de est, sunt plătiţi cu salarii corespunzătoare celor din propriile lor ţări, cu toate că legile europene interzic acest lucru.

Angajatorii însă, profită de anumite vicii legislative de care abuzează şi plătesc şoferii cu salarii de mizerie, astfel că aceştia nu-şi pot permite să trăiescă în ţările în care sunt angajaţi, astfel că propriile camioane devin locuinţe.

Unul dintre şoferii intervievaţi de BBC este un român, pe nume Emilian. Acesta a povestit jurnaliştilor că timp de 4 luni a dormit, mâncat şi s-a spălat în camionul său. Emilian transportă bunuri pentru Ikea în Europa de vest. Românul a declarat că este plătit cu 477 de euro pe lună faţă de 2.200 de euro cu cât sunt plătiţi şofeii din Danemarca.

Emilian este angajat de o subsidiară din Slovacia a companiei norvegiene de transport Bring, şi este plătit ca şi cum ar lucra în Slovacia.

Conform legilor europene, şoferii trebuie să se odihnească minimum 45 de ore pe săptămână în afara camionului.

Emilian le-a spus reporterilor BBC că nu ăşi permite să doarmă în altă parte deoarece diurna este de 45 de euro, bani care trebuie să acopere cazarea şi cele 3 mese.

Ancheta BBC a descoperit că mulţi şoferi se confruntă cu acestă problemă. Cei mai mari contractori ai Ikea plătesc salarii mici din Europa de est în timp ce lucrează în Europa de vest.

Şoferii sunt exploataţi astfel nu numai de Ikea ci şi de alte mari retileri de materiale de construcţii şi mobilier.

La ora actuală a fost demarată o actţiune în instanţă împotriva mai multor contractori ai Ikea.

În Olanda, luna trecută, un tribunal a spus că plata şoferilor nu este în acord cu legislaţia muncii din această ţară.
 

×