x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Spartan răsuceşte Axa

Spartan răsuceşte Axa

de Dan Constantin    |    24 Sep 2007   •   00:00
Spartan răsuceşte Axa
Sursa foto: WIN MCNAMEE/

Licitaţia pentru avionul tactic al Armatei a fost căştigată cu căntec de Alenia şi la Bucureşti, şi la Washington. Scandalul a plecat de la exact acelaşi fel de evaluare a ofertelor. Aceeaşi melodie căntată de Spartan in ambele capitale riscă un verdict drastic in America la 1 octombrie.



Ministerul Apărării ezită să semneze contractul cu firma Alenia pentru livrarea a şapte avioane scurt/mediu curier, afacere estimată la aproape 400 de milioane de euro.

Potrivit unor surse din instituţia militară, Alenia insistă să se parafeze angajamentul celor două părţi inainte de 1 octombrie. De ce sunt italienii presaţi de această dată? Informaţii recente venite pe canale diplomatice şi din surse oficiale americane explică emoţiile aşteptării zilei de 1 octombrie pentru cei implicaţi intr-o mare afacere politico-militară ce are ca miză un contract de 6 miliarde de dolari. La 1 octombrie, atotputernica instituţie Governement Accontability Office (GAO) va anunţa decizia la contestaţia depusă de Raytheon Company şi EADS Casa faţă de alegerea de către Departamentul American al Apărării a aparatului C-27J Spartan pentru dotarea Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene cu avioane tactice de transport.


ACEEAŞI METODĂ. Pentru căştigarea comenzii, Alenia s-a asociat cu Boeing, formănd compania L-3, ce a participat la licitaţie, oferind avionul Spartan. Spaniolii de la EADS Casa s-au aliat cu Raytheon in Joint Cargo Aircraft (JCA), prezentănd la licitaţie aparatul C-295. Se observă că la fel ca in cazul licitaţiei din Romănia pentru avioanele tactice s-au confruntat aceleaşi avioane, produse la bază de aceleaşi firme. Intre licitaţia din SUA şi cea din Romănia mai sunt numeroase similitudini. Cele mai şocante se află in zona de evaluare a ofertelor, unde comisiile, şi din Romănia, şi din SUA, au fost "vrăjite" de prezentarea italienilor, care au reuşit, potrivit opiniei celuilalt competitor, să ascundă o serie de costuri. In schimb, s-au suprasolicitat parametri tehnici marginali care nu pot acoperi o realitate evidentă - aparatul EADS Casa este substanţial mai ieftin.

Opinia dlui Jon Jones, vicepreşedinte la Raytheon, este fermă: "Procesul de selecţie făcut de US Army a fost incorect pe secţiuni importante ale ofertei". Jones detaliază nemulţumirile - la un preţ egal ar trebui să primeze criteriile tehnice, logistice, datele privind experienţa anterioară in exploatarea produsului. Liderul de la Raytheon adaugă - preţul C-295 este mai mic cu 15% faţă de C-27J Spartan.

Comparănd scandalul ce durează de aproape un an in Romănia, el a plecat exact de la acelaşi fel de evaluare a ofertelor. Comisia de licitaţie a ales la Bucureşti oferta mai scumpă cu 47 de milioane de euro, italienii uitănd să ia in calcul costul combustibilului şi scurtănd cu doi ani calculele de mentenanţă.


DECIZIE. Contestaţia depusă de JCA la GAO este argumentată intr-un dosar de nu mai puţin 40 de file. Purtătorul de cuvănt al GAO a confirmat primirea contestaţiei şi declara la sfărşitul lunii iunie că decizia va fi anunţată după 100 de zile, adică la 1 octombrie 2007.

Aşadar, mai este o săptămănă in care competitorii se vor perpeli la focul aşteptării. Raytheon a propus pentru 55 de avioane un cost de 1,77 miliarde $, iar Alenia a cerut 2,04 miliarde $. O diferenţă de 270 milioane $ doar la costul aparatelor.

Pentru intransigenta instituţie americană din subordinea Congresului, cheltuirea eficientă a banului public este un criteriu principal de evaluare. Raytheon Company, lider pe piaţa armamentului inalt tehnologizat, cu vănzări de peste 20 miliarde $ anual, are un parteneriat corect cu armata americană. Respectarea criteriilor de preţ este supravegheată independent de Congresul SUA. Iată de ce decizia de peste o săptămănă de la Washington este importantă şi pentru Romănia. Se poate ajunge in situaţia absurdă ca un avion exclus tehnic pe criterii arbitrare şi jocuri de culise jenante la Bucureşti (C-295) să fie desemnat căştigător in cursa pentru dotarea armatei americane. Chiar şi fără acest verdict, comisia de licitaţie de la Ministerul romăn al Apărării s-a umplut de ridicol şi l-a adus pe ministrul Teodor Meleşcanu in situaţia de a răspunde la intrebări delicate in faţa Comisiilor de apărare ale Parlamentului.

×
Subiecte în articol: economic