x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Indemnizaţii de conducere pentru şefi-fantomă la stat

Indemnizaţii de conducere pentru şefi-fantomă la stat

de Adrian Stoica    |    02 Feb 2017   •   14:47
Indemnizaţii de conducere pentru şefi-fantomă la stat
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

La instituţiile statului şi la companiile unde acesta deţine pachetul majoritar de acţiuni este o modă, adânc înrădăcinată, de a se inventa tot felul de sporuri salariale. De la sporul pentru „lucrul sistematic peste programul normal”, la „sporul de consemn” şi indemnizaţii suplimentare pentru concedii, pe toate le găsim în recuzita celor din sistemul patronat de stat când vine vorba despre umflarea veniturilor.

 

Potrivit raportului publicat recent de Curtea de Conturi, în anul 2015 la instituţiile de stat şi companiile controlate de acesta au fost stabilite eronat drepturi salariale, inclusiv sporuri, premii etc. în sumă de 55 milioane de lei. De asemenea, au fost efectuate cheltuieli de personal neprevăzute de legislaţia în vigoare de 51 milioane de lei. Dacă este să ţinem cont de experienţele din anii trecuţi, aceşti bani nu vor mai fi recuperaţi niciodată.

 

Şefii Romgaz, mai tari ca legea

Producătorul de gaze Romgaz, controlat de stat, a făcut plăţi nejustificate de 11,2 milioane lei, din care 9,15 milioane lei (echivalent cu două milioane euro) către persoanele cu funcţii de conducere. Ele au fost încadrate la capitolul ”spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru”, fără ca acest timp să fie demonstrat prin documentele justificative, arată raportul Curţii de Conturi pentru anul 2015.

 

La APIA, ca pe propria moşie

La Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) au fost acordate salarii nelegale în sumă de 874 mii lei, pentru care au fost calculate de inspectorii Curţii foloase nerealizate în sumă de 32 mii lei. De asemenea, au fost majorate nelegal cheltuielile de personal, prin ocuparea unor posturi peste numărul celor aprobate și plata nelegală a unor sporuri (spor de conducere; tichete de masă, spor pentru condiţii vătămătoare -10% și de consemn la domiciliu -15%).

 

Cei de la APIA au reuşit să atingă chiar culmea absurdului,  menținând în plată două indemnizaţii de conducere, pentru doi angajaţi, deși posturile de conducere fuseseră desfiinţate în luna februarie a anului 2014.

Pe lângă acordarea unor indemnizaţii de concediu peste cuantumul legal şi acordarea de tichete de masă în această perioadă, APIA a mai făcut plăţi ilegale, estimate la 38 mii lei, în baza unei convenţii civile de prestări servicii prin care conducătorul unităţii și-a acordat drepturi salariale în plus faţă de cele stabilite prin ordin al ministrului.

 

Sporuri salariale de-a valma în sănătate

Nici entităţile subordonate Ministerului Sănătăţii auditate în anul 2016 nu au făcut excepţie de la abaterile privind salarizarea. Astfel, au fost constatate plăţi nelegale reprezentând sporuri salariale în sumă de 964 mii lei, acordate personalului fără respectarea prevederilor legale. De asemenea, s-au plătit nelegal, arată inspectorii Curţii, drepturi de personal în sumă de 102 mii lei, prin acordarea unor sporuri la salariile de bază, contrar prevederilor legale în vigoare și compensarea în bani a unor concedii de odihnă neefectuate, pentru un număr de zile mai mare decât cel cuvenit. Nu în ultimul rând, s-au plătit 1,311 milioane lei către o parte din salariaţi în baza unor convenții civile/contracte cu timp parţial, fără respectarea legislației muncii, în condiţiile în care persoanele respective desfăşurau o parte din activităţi şi în baza contractelor individuale de muncă.

 

La Electrica, şefii îşi fac parte

Şefii de la Electrica şi-au acordat suma de 3,103 milioane lei, pentru servicii de mandat (reprezentare a intereselor societății), fără a avea la bază documente care să certifice prestarea efectivă a activităților contractate şi în condițiile în care entitatea este organizată şi reprezentată prin management numit în condițiile legii. De asemenea, la nivelul societăţii a fost cheltuită suma de 31 mii lei, fără bază legală, pentru prime de asigurare achitate în baza poliţei de asigurare pentru răspunderea profesională a directorului general al entității, încheiată în mod nelegal.

 

Sporurile pentru condiţii vătămătoare acordate la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură sunt imposibil de explicat. Poate doar dacă cei de acolo se tem să nu fie surprinşi pe teren de o răscoală ţărănească precum cea din 1907 sau cea de la Bobâlna din 1437

×