x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statele din Europa Centrală și de Est, GRAV afectate de inflație și scumpiri

Statele din Europa Centrală și de Est, GRAV afectate de inflație și scumpiri

07 Noi 2022   •   14:41
Statele din Europa Centrală și de Est, GRAV afectate de inflație și scumpiri

Inflația mare din statele central și est Europene se va menține mai mult timp, arată o analiză Reuters.

Explozia prețurilor la energie a crescut costurile la alimente și a alimentat inflația. Totidată, băncile centrale din această regiune au luat măsuri inegale. 

Inflația a ajuns la cifre record în statele UE, dar cele mai afectate sunt țările din centrul și vestul continentului. 

Costurile la alimentele de bază, precum pâinea sau laptele, s-au majorat cu 70% în luna septembrie  2022 în Ungaria, în timp ce în Polonia acestea au crescut cu 50%.  Totodată, au loc mișcări sindicale pentru majorarea salariilor angajaților. 

"Cu cât mai mult se menţin solide presiunile inflaţioniste şi cele asupra salariilor, cu atât este mai mare riscul să fie necesare rate mai ridicate ale dobânzilor şi creşterea semnificativă a şomajului, pentru a slăbi cererea şi a restabili stabilitatea preţurilor", spune economistul Nicholas Farr de la Capital Economics.

Banca Centrală a Polonia vrea să opreasă majorarea dobânzii cheie, pe fondul previziunilor de încetinire a economiei, însă inflația este ridicată. Un studiu al Oficiului de Statistică din această țară arată că peste 70% din consumatori se aşteaptă la menţinerea ridicată a inflației, în următorul an. Polonia estimează că economia va crește cu doar 1% în 2023 iar salariile cu până la 12%. 

Autoritățile din Ungaria și Polonia au plafonat, anul trecut, prețurile la unele alimente, energie și creditele ipotecare. Firmele din Ungaria vor să majoreze salariile cu 9% în ianuarie 2022. 

"Aşteptările inflaţioniste sunt extrem de ridicate şi neancorate. Aceasta este pentru mine cea mai mare ameninţare. Aşteptările inflaţioniste neancorate separă clar Polonia de zona euro, unde aşteptările răspund schimbării politicii BCE", afirmă Joanna Tyrowicz, membru al Consiliul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei.

Situația pare mai bună pentru în țările din zona euro, unde se estimează că prețurile vor crește doar cu 2% până în 2024. 

Inflația în statele din Centrul și Estul Europei, septembrie 2022

Polonia 17,2%

România 15,9%

Ungaria 20,1%

Cehia 18%

Bulgaria 18,7%

Letonia 22%

Estonia 24,1%

Lituania 22,5%






 

×
Subiecte în articol: inflatie europa centrala si de est