x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul paralel loveşte: spor la Poștă să stai degeaba

Statul paralel loveşte: spor la Poștă să stai degeaba

de Adrian Stoica    |    21 Feb 2018   •   09:55
Statul paralel loveşte: spor la Poștă să stai degeaba

Rapoartele Curţii de Conturi ne dezvăluie periodic haosul care domneşte în instituţiile statului şi în companiile controlate de acesta. În timp ce Guvernul este tot mai preocupat să complice activitatea mediului privat de afaceri, sub ochii săi, angajaţii lui îi fac de cap pe bani publici. Cifrele publicate de Curtea de Conturi de-a lungul anilor sunt impresionante: sute de mii de nereguli constatate, abateri şi prejudicii de sute de miliarde de lei, mii de procese şi sute de sesizări penale. În perioada 2008-2017, rapoartele inspectorilor Curţii au relevat că bugetul statului a fost prejudiciat cu 331.324.639.000 lei.
Inventarea a tot felul de sporuri salariale, care mai de care mai trăsnite, a devenit în ultimii ani un sport de masă în rândul directorimii de la stat.  Nici ultimul raport al Curţii, publicat recent, nu face excepţie, în vizorul inspectorilor intrând şefii de la companiile CFR SA şi Poşta Română. O scurtă trecere în revistă a sporurilor salariale născocite în ultimii ani ne demonstrează că această categorie de angajaţi au o creativitate debordantă. Topul trăsnăilor pe bani frumoşi l Bonus pentru aprobarea planului de management. L-au încasat directorul general al CFR SA şi membrii Consiliului de Administraţie al companiei. Pentru această activitate, care este inclusă în fişa postului, respectivele persoane au încasat 307.000 lei. Şi dacă CFR SA tot este un sat fără câini,  unii angajaţi au utilizat, în perioada 2015 - 2016, autovehicule aflate în proprietatea societăţii, decontând cheltuieli cu combustibilul pentru activităţi fără legătură cu scopul, obiectivele şi atribuţiile prevăzute în actele normative de funcţionare. l Spor pentru lucru sistematic peste progra- mul normal de lucru. Asta a fost găselniţa şefilor de la compania Romgaz, controlată de 
stat, pentru a-şi mai băga ceva mărunţiş în buzunare. Adică 11,2 milioane de lei, din care 9,15 milioane lei (echivalent cu două milioane euro) către persoanele cu funcţii de conducere. Ghinionul lor a fost că nu au existat documente justificative pentru timpul lucrat suplimentar. l Spor de conducere pentru funcţii inexistente. Invenţia aparţine celor de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Temându-se probabil de furia fermierilor care îşi primesc cu întârziere subvenţiile, cei de la APIA au mai inventat sporul pentru condiţii vătămătoare (10%), dar şi pe cel de consemn la domiciliu (15%). Salariile nelegale constatate în urma unui audit al Curţii s-au ridicat la suma de 874.000 de lei.
l Sporul pentru servicii de mandat. El a fost încasat de  şefii de la compania Electrica şi s-a ridicat la suma de  3,103 milioane de lei. Deşi sună pompos, acest spor a fost plătit pentru reprezentarea intereselor societăţii, deşi entitatea era organizată şi reprezentată prin management numit în condițiile legii. Mai mult, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că plăţile au fost făcute fără a avea la bază documente care să certifice prestarea efectivă a activităților contractate. l Bonusuri ilegale în valoare de 237.000 de lei. Ele au fost plătite în 2016 cu largheţe de către Compania Naţională Poşta Română contrar prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. l Sporuri salariale de-a valma în sănătate. La entităţile subor- donate Ministerului Sănătăţii auditate în 2016 au fost constatate plăţi nelegale reprezentând sporuri salariale în sumă de 964.000 lei, acordate personalului fără respectarea prevederilor legale.

Pericole imense îi pândesc pe angajați la tot pasul După lunga listă a sporurilor şi bonusurilor salariale pe care şi le acordă angajaţii statului, am putea spune că a fi slujbaş la stat reprezintă un risc maxim. Pentru mulţi, acest risc este recompensat cu sporuri pentru condiţii grele de muncă, vătămătoare sau periculoase. Tot în această categorie ar putea intra şi sporul pentru xerox sau cel pentru calculator. Iar ca bonus, se mai poate încasa şi un spor de fidelitate. 
 

×
Subiecte în articol: curtea de conturi cfr poşta romănă