x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul rămâne fără oxigen: rămâne fără acţiuni la Fondul Proprietatea deşi are solicitări de 21 miliarde de euro

Statul rămâne fără oxigen: rămâne fără acţiuni la Fondul Proprietatea deşi are solicitări de 21 miliarde de euro

de Daniel Ionaşcu    |    07 Sep 2011   •   14:56

Statul roman mai are doar 9,15% din actiunile Fondului Proprietatea iar in curand nu va mai avea cu ce sa despagubeasca oamenii, din moment ce solicitarile adunate la Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP) totalizeaza 21 de miliarde de euro.

Steven Austin, fiul lui Max Ausnit, unul din creatorii industriei otelului in Romania, acuza ANRP ca tergiverseaza acordarea despagubirii de 126 de milioane de lei pe care este indreptatit sa o primeasca in cazul Uzinelor Metalurgice Titan Nadrag Calan, care a fost nationalizata de stat.
Familia Ausnit a castigat in instanta despagubiri in cazul acestei participatii, Curtea de Apel Bucuresti obligand AVAS la emiterea unei decizii de restituire. AVAS s-a conformat dispozitiilor si a emis, pe 24 februarie, o decizie care propunea acordarea masurilor reparatorii in valoare de 126 milioane lei, insa dosarul sta de mai bine de sase luni la ANRP, a declarat Steven Ausnit intr-o conferinta.

Presiune pe bugetul tarii
El a explicat ca ANRP a solicitat documente suplimentare legate de decizia AVAS si a conditionat emiterea titlului de despagubire de un document care nu poate fi obtinut decat pe 4 noiembrie.
Steven Ausnit sustine ca este foarte posibil ca la acea data sa nu mai existe actiuni ale statului la Fondul Proprietatea care sa poata fi acordate ca despagubiri, tinand cont de ritmul in care se diminueaza participatia statului in Fond.
La 31 iulie, statul avea 12,39% din actiuni, insa pe 25 august participatia ministerului Finantelor deja se redusese la 9,15%.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a oprit pe 12 octombrie 2010 procesele impotriva Romaniei sI a cerut tarii noastre sa rezolve legal probleme in 18 luni, pentru a evita aglomerarea cu procese pe aceeasi speta.
Statul are o mare problema acum. Fondul Proprietatea nu are decat o valoare de 4 miliarde de euro, pe cand despagubirile totale solicitate sunt de 21 de miliarde de euro. Cand statul va ramane fara actiuni nu are decat doua optiuni: sa aduca nou capital in companie, in caz contrar despagubitii se vor indrepta asupra bugetului de stat.
Jurnalul National a avertizat inca de anul trecut ca se va ajunge la acest rezultat iar opiniile analistilor converg spre ideea ca Romania sa nu mai acorde decat despagubiri limitate ca suma, eventual in titluri de stat.

Prima varianta este impartasita de avocatii lui Ausnit. “Nu este viabila crearea unui nou Fond Proprietatea, ci statul sa faca noi aporturi in FP', a spus Florentin Timoianu, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, care il asista pe Steven Ausnit intr-un litigiu cu statul.
Potrivit legii, capitalul social al FP poate fi micsorat sau majorat in functie de necesarul pentru acordarea despagubirilor.
Ausnit a primit deja despagubiri pentru participatia la Uzinele de Fier Resita, insa nu sI la Uzinele Metalurgice Titan.

Cine a fost Max Ausnit, “Regele de Fier'
Supranumit "Regele de Fier", Max Ausnit (Auschnitt) s-a nascut la Galati in 1887, a absolvit Academia de inalte studii comerciale si de export din Viena, a fost presedinte al Asociatiei generale de Industrie din Banat, vicepresedinte Uniunii Generale a Industriasilor din Romania si senator al Camerei de Comert si Industrie din Galati.
Ausnit a creat Uzinele Metalurgice Titan Nadrag Calan (TNC) din Galati, o turnatorie de otel la Otelu Rosu, mai multe filiale, cum ar fi Magazinele Unite si Socomet, cu aproximativ 10.000 de angajati, si a preluat complexul siderurgic Uzinele si Domeniile de Resita (UDR) aflate la acel moment in pragul falimentului, cu 17.000 de angajati, refacandu-l profitabil.
Max Ausnit a facut parte din conducerea unor numeroase companii straine din Viena, Monaco si firme romanesti, precum Societatea Romana de Telefoane si Banca Chrissoveloni.
in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a ramas in strainatate, retragandu-se in final in Statele Unite, unde a si decedat. Toate proprietatile sale au fost confiscate de guvernul comunist in 1948.

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea despăgubiri anrp