x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stolojan: Băncile nu se vor retrage din România. Au făcut ce-au vrut aici!

Stolojan: Băncile nu se vor retrage din România. Au făcut ce-au vrut aici!

25 Noi 2011   •   08:40
Stolojan: Băncile nu se vor retrage din România. Au făcut ce-au vrut aici!

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan sustine, intr-un interviu la RFI, ca bancile straine nu se vor retrage din Romania, pentru ca aici este o piata "foarte buna", in care "au facut ce-au vrut".

"Romania este o piata foarte buna pentru banci! Au facut ce-au vrut aici. Amintiti-va ca la inceputul anului 1990 nici un roman nu avea un credit card, nu avea un debit card, cei mai multi aveau un cont de economii la CEC. Deci, bancile au intrat pe o piata complet virgina din punct de vedere al serviciilor bancare si au practicat in Romania fel de fel de comisioane, de taxe, pe care n-ar fi indraznit sa le practice in tarile de unde au provenit bancile respective. Au facut intr-adevar profituri foarte bune in Romania. Nu vor pleca de aici, pentru ca Romania ofera in continuare oportunitati bune de afaceri", a raspuns Stolojan intrebat fiind daca este de parere ca se vor retrage unele banci din Romania.

Stolojan este de acord cu argumentul Germaniei privind euroobligatiunile

"Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei. Nu este normal ca pentru o tara sau doua tari care nu au dorit sa respecte o disciplina in gestiunea finantelor publice, a bugetelor nationale, sa te apuci sa construiesti o intreaga arhitectura dintr-aceasta institutionala la nivelul UE, pentru a face ce? Pentru a disciplina o tara sau alta. Au existat reguli, era Pactul de Stabilitate si Crestere Economica, incalcat in mod sistematic, din pacate si cu acceptul Germaniei si al Frantei", a spus Theodor Stolojan.

El a precizat ca exista un interes enorm si o presiune enorma din pietele financiare si din partea investitorilor, inclusiv a celor speculativi, pentru a crea acest gen de eurobonduri, garantate de toate statele din zona euro, pentru ca "indiferent cat esti de investitor speculativ, tot ai nevoie din cand in cand sa-ti parchezi banii disponibili pe care-i ai, intr-o hartie de valoare, care are risc zero".

"De fapt, asta se doreste, sa cream pe piata niste hartii de valoare, pe care cumparandu-le, sa dormim linistiti, ca riscul e zero. Ei, acest lucru Germania nu-l vrea si le spune foarte clar investitorilor financiari ca trebuie sa evalueze riscul pe care-l prezinta fiecare investitie, fiecare stat membru din zona euro. De fapt, daca va uitati, pietele financiare au intrerupt unul din avantajele esentiale ale zonei euro, si anume ca, timp de zece ani, fiecare stat membru din zona euro care se imprumuta pe piata beneficia de dobanzi la nivelul celei mai credibile tari, Germania. Odata cu criza, pietele financiare sunt acum obligate sa judece fiecare stat din zona euro in functie de situatia lui concreta din punct de vedere economic, al gestionarii finantelor publice. De aceea, Italia plateste astazi dobanzi de peste 7%, la fel Grecia si orice stat membru care nu intelege sa respecte disciplina bugetara", a mai spus Stolojan.

In opinia sa, Banca Centrala Europeana "deja intervine foarte mult", intrucat cumpara pe piata secundara obligatiuni emise de statele membre cu dificultati financiare si astfel mentine un anumit nivel acceptabil al dobanzilor. "Cand Romania se imprumuta cu 7%, nu-i nici o problema, e tara inca in curs de dezvoltare. Cand Italia se imprumuta cu 7%, e o tragedie nationala, e o tragedie europeana!", a conchis Stolojan.

×