x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată miercuri, în şedinţa de Guvern

Strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată miercuri, în şedinţa de Guvern

05 Feb 2013   •   17:39
Strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată miercuri, în şedinţa de Guvern

"Miercuri, în şedinţa de Guvern, se va aproba strategia de privatizare a CFR Marfă, urmând ca până la jumătatea lunii iunie să avem desemnat câştigătorul. Este vorba despre o privatizare cu un investitor strategic, cu o garanţie de participare de 10 milioane de euro, să nu mai avem participanţi de calibrul Olchim şi, de asemenea, va fi cu plic închis, deci licitaţie cu investitor strategic", a declarat vicepremierul Daniel Chiţoiu, după şedinţa CSAT desfăşurată marţi.

Statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.

"Ministerul Transporturilor va vinde pachetul majoritar de actiuni din capitalul social al CFR Marfă, inclusiv în privinţa pachetului de acţiuni care va fi deţinut de stat în urma conversiei creanţelor statului faţă de CFR Marfă în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, si anume negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante urmata de licitaţie cu ofertă în plic, conform legislaţiei în vigoare. Criteriile de precalificare vor fi stabilite prin dosarul de prezentare şi publicate în oferta de vânzare şi vor consta în experienţă relevantă în domeniul transportului de marfă şi capabilităţii operaţionale şi capabilităţi financiare care să demonstreze posibilitatea preluării şi dezvoltării unei noi afaceri", se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă.

Singurul criteriu de adjudecare a licitaţiei va fi preţul oferit.

În forma lansată în dezbatere din toamna anului trecut, strategia prevedea vânzarea integrală a acţiunilor deţinute la CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, precum şi pachetul obţinut de stat în urma conversiei datoriilor în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor companiei către CFR SA.

Totodată, documentul prevedea o garanţie de participare la licitaţie de 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare.

Strategia prevede în forma actuală o garanţie de participare la licitaţie de 10 milioane euro, echivalent în lei, "cu încadrarea în procentele prevăzute de norme", reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat.

×
Subiecte în articol: privatizare cfr marfa sedinta csat