Conform prognozelor, datoria publică în economiile avansate se poate ridica la 110% până în 2014, ceea ce înseamnă o creştere de 35% faţă de nivelul din anul 2007, a avertizat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.
"Multe naţiuni se confruntă acum cu o provocare majoră, referitoare la consolidare. Cât de rapid trebuie să se desfăşoare ajustarea? Ar mai fi oare dezbaterea la fel de încinsă în unele ţări europene, dacă nivelul anual al creşterii ar fi de 3-3,5%?", s-a întrebat şeful FMI.
"Etapa actuală este mult mai complexă. Ţările îşi revin din criză în ritmuri diferite şi sunt confruntate cu situaţii diferite. Iar liderii, în mod firesc, au tendinţa de a se concentra pe rezolvarea problemelor interne, ... ceea ce face coordonarea internaţională mai dificilă", a spus Strauss- Kahn, potrivit Agerpres.
Între exemplele de situaţii în care o ţară se poate găsi după ieşirea din criză, şeful FMI a arătat că sunt circumstanţe în care o acţiune unilaterală poate fi în avantajul unei ţări, dar în dezavantajul tuturor celorlalte.
"Devalorizarea în scopuri competitive este un astfel de exemplu. Devalorizarea unilaterală poate aduce beneficii pe termen scurt unei anumite ţări, care ia prima această măsură, dar dacă şi celelalte state iau aceeaşi măsură, rezultatul este o escaladare în spirală a inflaţiei, fără a se îmbunătăţi competitivitatea", a avertizat Strauss-Kahn, care a mai adăugat că aceleaşi efecte le pot avea măsurile unilaterale de adoptare a unor reglementări financiare sau ecologice, luate pentru a spori atractivitatea respectivei ţări pentru investitorii străini.