x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu: aproape trei sferturi din români trăiesc mai rău decât în anii trecuţi

Studiu: aproape trei sferturi din români trăiesc mai rău decât în anii trecuţi

19 Aug 2010   •   00:00

Peste 70% din populaţia României consideră că, în prezent, condiţiile de viaţă din ţară sunt mai proaste sau mult mai proaste decât în anii anteriori, în timp ce mai mult de jumătate din români (53%) apreciază că peste un an condiţiile de viaţă vor fi mai proaste sau mult mai proaste faţă de prezent, se arată într-un raport preliminar publicat, joi, de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV).

Potrivit sursei citate, 49% din populaţia României consideră că, în 2010, condiţiile de viaţă sunt mai proaste decât în anul anterior, în timp ce 23% din respondenţi sunt de părere că nivelul de trai este mult mai prost la ora actuală decât în 2009.

La întrebarea "Cum estimaţi veniturile totale ale familiei dvs. în raport cu necesităţile?", 34% din cei chestionaţi au răspuns că acestea ajung doar pentru strictul necesar, iar 31% că nu ajung nici măcar pentru acesta.

La capitolul stării de sănătate, 38% din populaţia României a declarat că aceasta este bună, în timp ce 28% au catalogat-o drept aatisfăcătoare.

De asemenea, la solicitarea realizatorilor raportului de a caracteriza posibilitatea de a obţine un loc de muncă pe măsura intereselor şi capacităţilor dobândite, 39% dintre cei chestionaţi s-au declarat neîncrezători, iar 37% au menţionat că perspectiva este una scăzută.

Pe fondul acestor estimări, 60% din români stau bine în privinţa relaţiilor de familie.

Nu la fel se poate spune despre părerea respondenţilor despre scena politică, proporţia persoanelor nemulţumite sau foarte nemulţumite de acest aspect fiind de 87%.

Studiul ICCV arată că numai o minoritate a populaţiei (1%) îşi apreciază negativ locuinţa, în anul 2010 înregistrându-se cele mai înalte aprecieri ale locuinţei pe tot parcursul anilor din seria de date (60%).

În plus, mai mult de jumătate din respondenţi (51%) apreciază în mod negativ felul în care este condusă ţara.

În ceea ce priveşte calitatea serviciilor din România, atât sistemul de sănătate, cât şi cel de pensii sunt privite cu scepticism de 39%, respectiv 20% din români.

Totodată, numai aproximativ o treime din populaţie (35%) se declară mulţumită şi foarte mulţumită de viaţa de zi cu zi.

Conform datelor din Raport, dominanta temerilor populaţiei rămâne creşterea preţurilor, în proporţie de 90%, urmată de majorarea impozitelor (87%) şi criminalitate (45%).

În 2010 se înregistrează cel mai scăzut nivel al optimismului din 1990 până în prezent, 53% din respondenţi considerând că peste un an condiţiile de viaţă vor fi mai proaste sau mult mai proaste faţă de cele din prezent.

Studiul ICCV, intitulat "Calitatea Vieţii 2010", a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.162 de persoane în vârstă de peste 18 ani.

Cercetarea de teren s-a desfăşurat în perioada 25 iunie-10 iulie a.c. în 78 de localităţi şi 127 de puncte de eşantionare, iar eroarea de eşantionare este de +/- 3%.

Un astfel de raport s-a realizat, anual, în perioada 1990-1999, dar şi în anii 2003, 2006, 2010, fiind finanţat prin programul de cercetare al ICCV.

Raportul complet cuprinzând toţi indicatorii măsuraţi în cercetare va fi publicat în luna septembrie, precizează semnatarii cercetării.

×
Subiecte în articol: economic