x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu: Economia globală va avea nevoie de 3 ani pentru a-și reveni

Studiu: Economia globală va avea nevoie de 3 ani pentru a-și reveni

05 Oct 2020   •   13:42
Studiu: Economia globală va avea nevoie de 3 ani pentru a-și reveni
Sursa foto: Pixabay.com

Economia globală va avea nevoie de 3 ani pentru a-și reveni din criza generată de pandemia de coronavirus. Va înregistra o scădere de 4,8% în acest an, după care va avea o creștere de 4,4% în 2021. PIB-ul în zona euro va fi cu 4,8% mai mic decât în 2019 și cu 2% sub nivelul anului trecut în SUA, arată un studiu Coface.

"Ar fi nevoie de cel puţin 3 ani pentru a reveni la nivelurile de producţie dinaintea crizei. Similar, revenirea comerţului mondial va fi doar parţială: cu o creştere de +3,5%, estimată de Coface în 2021, după o scădere de -13% anul acesta. Se aşteaptă ca acest nivel de activitate economică slabă, în comparaţie cu cele de dinaintea crizei, să determine o creştere a sărăciei, a inegalităţii veniturilor şi, deci, a nemulţumirilor sociale", arată analiza.

Pe de o parte, va avea loc o scădere a riscului de conflict la nivel global, iar pe de altă parte, o creștere a riscului politic și fragilității sociale, mai ales în statele grav afectate de pandemie.

Estimările arată că ar putea căpăta amploare tensiunile civile și mișcările sociale de dinainte de răspândirea coronavirusului, precum cele din Franța, Chile și Hong Kong.

Cele mai mari nemulțumiri sunt ale populației din Spania, Franța, Marea Britanie și SUA.

Statele cu cel mai înalt nivel de risc social sunt Iranul și Turcia. 

Cele mai ridicate riscuri politice și sociale vor fi în mai multe țări din America Centrală și dde Sud, precum Mexic, Peru, Brazilia, Columbia, dar și în Africa de Sud. 

 

×
Subiecte în articol: coface economia