Vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat miercuri la Palatul Victoria că începând cu 16 octombrie va începe achitarea avansurilor către fermieri pe Axa II, măsuri de agromediu din PNDR, precum şi plăţile directe la hectar, sumele ce vor fi plătite totalizând 1,3 miliarde de euro.
“Al treilea act normativ modificat de OUG de astăzi se referă la OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii Fondului funciar, Legea 18/1991. Practic, prin această modificare corectăm o eroare materială care s-a produs în actul legislativ şi modificăm anul de cereri 2014 cu anul de cereri 2015. Această modificare ne permite ca începând cu data de 16 octombrie 2014, deci în numai două săptămâni de zile, să începem plăţile pentru Axa II din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Avem în jur de 400 de mii de beneficiari care aşteaptă avansurile pe Axa II cu o sumă de 618 milioane de euro care începe a fi plătită din 16 octombrie”, a declarat ministrul Agriculturii.
Plata la hectar
Daniel Constantin a explicat că în afară de aceste sume, tot din 16 octombrie se va începe plata a 79 de euro pe hectar pentru peste 1 milion de beneficiari care au depus cereri de plată pentru producţia vegetală şi pentru suprafeţele de teren pe care le-au lucrat în această perioadă.
“Efortul bugetar este 680 de milioane de euro, fonduri care sunt puse la dispoziţia Ministerului Agriculturii din Trezoreria Statului, după care, sigur, comunitatea europeană va rambursa într-un interval de timp toate sumele pe care noi le-am plătit cu titlul de avans. Deci, în total avem aproximativ 1,3 miliarde de euro care vor pleca pentru fermieri atât pe Pilonul I, ca plăţi directe, cât şi pe Pilonul II, aşa cum vă spuneam, măsuri de agromediu, din PNDR”, a mai declarat ministrul Agriculturii.
Bani pentru achiziţia de terenuri
Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, mai multe modificări legislative, astfel încât toţi fermierii care sunt înregistraţi în sistem la APIA şi beneficiază de subvenţii să poată avea acces la facilităţile pe care Ministerul Agriculturii le-a creat pentru achiziţia de terenuri agricole, spune Constantin.
“Prin OUG aprobată de Guvern s-a urmărit îmbunătăţirea altor acte normative. În primul rând OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare a fermierilor. Prin modificarea OUG 43 ne propunem să mărim baza celor care au acces la facilităţile pe care Ministerul Agriculturii le-a creat pentru fermieri în vederea achiziţionării de terenuri agricole. Prin Ordonanţa din 2013 fermierii care aveau calitatea de arendaşi puteau să acceseze această facilitate în sensul că puteau să achiziţioneze teren până la întregirea unei suprafeţe de 1.000 de hectare cu un avans de doar 10%, urmând ca jumătate din diferenţă să poată fi acoperită printr-un credit, jumătatea aceasta fiind garantată de către Fondurile de garantare, iar cealaltă jumătate prin terenul respectiv care era achiziţionat”, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul a spus că prin extinderea bazei se dă posibilitatea tuturor fermierilor, tuturor celor care sunt înregistraţi în sistem la APIA şi beneficiază de subvenţii să poată să acceseze imediat această facilitate.