x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suedia: Bancherii înlocuiţi de roboţi nu vor rămâne şomeri

Suedia: Bancherii înlocuiţi de roboţi nu vor rămâne şomeri

20 Dec 2017   •   07:16
Suedia: Bancherii înlocuiţi de roboţi nu vor rămâne şomeri

Industria financiară suedeză creşte într-un ritm suficient de rapid pentru a se asigura că miile de bancheri ce sunt înlocuiţi de roboţi vor fi în continuare necesari, a apreciat Autoritatea de Reglementare a Pieţei Financiare din Suedia (FSA). Oamenii nu mai sunt de folos, conform revoluţiei digitale. Dar Martin Noreus, adjunctul directorului general al FSA, susţine că majoritatea bancherilor afectaţi vor găsi uşor o nouă slujbă în industria financiară.

 

"Trebuie să acceptăm că uneori firmele au nevoie să se restructureze şi să-şi reorganizeze activitatea, să se ajusteze la dezvoltarea tehnologiei, şi, desigur, trebuie să fim conştienţi că asta poate fi ceva dureros, atât pentru firme, cât şi pentru angajaţi. Dar este o consecinţă naturală a dezvoltării economiei", a afirmat Noreus, într-un interviu acordat la Stockholm.

În octombrie, Nordea Bank AB, cel mai mare creditor din Peninsula Scandinavă, a anunţat că în următorii patru ani intenţionează să concedieze 4.000 de angajaţi cu contract permanent de muncă şi 2.000 de consultanţi, în urma progreselor tehnologiei. Sindicatul din industria financiară suedeză a avertizat că anunţul Nordea este doar începutul.

Nordea Bank AB este cea mai mare bancă din Suedia şi singura bancă de importanţă sistemică din regiune. Dar Noreus crede că locurile de muncă pierdute în unele sectoare ale industriei financiare vor fi înlocuite cu noi funcţii pe care numai oamenii le pot îndeplini. De exemplu, piaţa pentru oferte publice iniţiale (IPO) este foarte solidă şi este nevoie de personal calificat.

Industria financiară suedeză se extinde, chiar dacă numărul de sucursale bancare a scăzut. Băncile, fondurile de pensii, companiile de asigurări şi firmele care le deservesc au angajat anul trecut peste 91.000 de persoane, în creştere cu aproximativ 2% faţă de 2008, arată datele statistice.

Nordea a avertizat recent că şi-ar putea muta sediul din Suedia într-o ţară cu reglementări mai puţin stricte în industria financiară. Sunt vizate Danemarca sau Finlanda. Guvernele celor două ţări spun că banca este binevenită. Deja Finlanda este membră a uniunii bancare, iar Danemarca a înfiinţat un comitet care va decide pentru a doua oară aderarea, după ce un raport din 2015 recomanda acest pas. AGERPRES.

×
Subiecte în articol: suedia industria financiara roboti