Piata sistemelor de supraveghere se schimba, in pas cu tehnologia de varf. Camerele video conectate direct la Internet castiga tot mai multi adepti. Expertii estimeaza ca vor ajunge sa detina o cota de piata de 20% pana in 2008.
CRISTIAN IONITA
Ultima generatie de camere de supraveghere permite celor care dispun de o conexiune buna la Internet sa supravegheze teoretic orice, de oriunde, 24 de ore din 24. Nu este nevoie de sisteme sofisticate de camere de luat vederi, de o incapere plina de monitoare sau sute de cabluri insirate prin cladire. Camerele cu adresa proprie de Internet functioneaza independent, iar "stapanii" lor pot vedea imaginile accesand o pagina web.
Jucatori mondiali
Sofisticatele aparate au inceput sa fie produse deja de marii "jucatori" mondiali precum Cisco Systems sau Axis Communications si functioneaza ca niste servere independente ce transmit imagini pe Internet. Deocamdata, in Europa aceasta tehnologie a reusit sa obtina 5% din piata supravegherii video. Prognozele sunt extrem de optimiste: pana in 2008, analistii estimeaza ca vor ajunge sa detina o cota de 20% dintr-o piata de 376 de milioane de euro. "Fara nici o indoiala, aceasta este directia spre care se indreapa piata. Cei care nu vin cu oferte serioase pentru supravegherea pe Internet vor pierde cote de piata serioase", prezice analistul Simon Harris, reprezentantul institutului IMS Research.
Citește pe Antena3.ro
Produse
Sistemele de supraveghere acopera o raza foarte larga de produse: de la configuratiile simple, ce le permit parintilor sa vada (cat sunt plecati la slujba) ce fac copiii si pana la retele de cateva zeci de camere ce permit supravegherea cladirilor de birouri. Pentru cei mai pretentiosi exista si camere de supraveghere care declanseaza alarma cand detecteaza o miscare in perimetrul supravegheat sau unele care transmit imagini in direct pe telefonul mobil sau pe un PDA (minicomputer portabil).
Avantaj
Marele avantaj al produsului este pretul, pentru ca foloseste infrastructura deja existenta. Este suficient sa le aduci Internetul, iar ele fac restul. Costa 200-300 de dolari americani bucata. Bineinteles, la aceasta suma se adauga costurile legate de traficul Internet. Dezavantajul ar fi ca aceste camere sunt destul de greu de configurat la inceput. Un "profan" nu are nici o sansa sa le faca sa mearga, asa ca pot fi instalate doar de un personal bine instruit.
Primii pasi
Primele sisteme video de supraveghere independente au fost lansate pe piata romaneasca de Orange in urma cu trei luni. Utilizatorii sistemului "Monitor" isi pot supraveghea de la distanta locuinta sau orice alta locatie importanta, in cazul in care nu doresc sa-si instaleze un sistem de supraveghere profesional (mai costisitor). Nu vor primi insa imagini video, ci fotografii ale zonei supravegheate. Oferta consta intr-o cartela SIM speciala, o camera de monitorizare "Nokia Observation Camera" si un abonament lunar. Camera permite captarea de imagini si e prevazuta cu senzor de miscare, senzor de temperatura si microfon. La detectarea miscarii sau cand temperatura depaseste limitele predefinite de client, camera poate trimite un mesaj scris, urmat de un mesaj multimedia cu informatii despre zona monitorizata. Astfel, se poate supraveghea accesul in diverse spatii (casa, apartament, garaj, depozite, birouri etc.) sau se poate monitoriza temperatura in diverse locatii (depozite, magazine etc.). Gaselnita celor de la Orange: sa combine supravegherea cu publicitatea. Clientii pot primi imagini dintr-un restaurant, sala de fitness, parcare etc., afland astfel daca sunt locuri libere.