x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tender, somat sa dea banii Petrom

Tender, somat sa dea banii Petrom

15 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

Omul de afaceri Ovidiu Tender trebuie sa plateasca Petrom datorii in valoare de 5,5 milioane de dolari, 1,8 milioane de euro si 1.386 miliarde de lei. Sumele sunt creante preluate de firma sa de la Carom si Rafo Onesti. SC Tender SA trage de timp in a-si achita obligatiile contractuale fata de Petrom. Dupa ce a preluat datoria societatii Carom SA catre Societatea Nationala a Petrolului - Petrom printr-un contract de cesiune in valoare totala de 10,3 milioane de dolari si respectiv 3,4 milioane de euro, societatea Tender SA cere amanari peste amanari pentru onorarea obligatiilor de plata.
CATALIN BUDESCU

Totul a inceput o data cu semnarea contractul de cesiune de creanta numarul 402/4.06.2002 si completat ulterior cu un act aditional, prin care Tender SA a solicitat preluarea creantei SNP Petrom fata de societatea Carom Onesti. Firma detinuta de altfel de acelasi om de afaceri, si anume Ovidiu Tender. Suma preluata de Tender SA si care normal trebuia platita de Carom era de 10.307.954 de dolari. La aceasta s-au adaugat si alte 3,4 milioane de euro rezultate din neplata contravalorii marfii livrate de Petrom catre Carom, aici intrand si dobanzi si penalitati aferente contractului respectiv. Conditiile cerute de Petrom pentru aprobarea contractului de cesiune erau clare: termenul de plata de maximum doi ani cu o perioada de gratie de sase luni, acceptarea ca plata creantei sa fie efectuata prin compensarea cu contravaloarea prestarilor de servicii de catre SC Tender SA si garanti personali in favoarea sa prin societatile Atlas GIP si Prospectiuni SA.

OBLIGATII SUSPENDATE. Pana in luna octombrie 2003, Tender SA si-a onorat obligatiile de plata. Insa, o data cu luna noiembrie a aceluiasi an, Tender SA a cerut suspendarea pe o perioada de sase luni a onorarii datoriei. Pana la aceea data, firma achitase circa 4,7 milioane de dolari din cele 10,3 milioane si 1,5 milioane de euro din cele 3,4 milioane de euro datorate. Incepand cu luna mai a anului trecut, obligatia de plata redevine scadenta. Lucrurile nu se opresc aici. Cu adresa nr. 137/3.06.2004, SC Tender SA solicita din nou prelungirea perioadei de decalare a platilor cu sase luni, astfel incat ultima rata sa fie achitata in decembrie 2005, in loc de decembrie 2004, cum a fost initial aprobata.

IN INSTANTA. Pentru ca Petrom se afla in proces de privatizare, cererea societatii Tender SA a fost trimisa Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei. Institutia nu accepta insa redecalarea termenului de plata, iar in consecinta Petrom notifica cesionarii Tender, Atlas GIP si Prospectiuni pentru onorarea termenelor contractuale si ii ameninta cu darea in judecata.

RAFO, IN ACEEASI OALA. Parca neavand destule datorii comerciale, Tender aplica aceeasi strategie si in cazul rafinariei Rafo Onesti. Avand deja experienta in tergiversarea si amanarea datoriilor comeriale si bugetare, prin acelasi grup de firme, si anume, Tender SA, Prospectiuni si Atlas, preia si obligatiile de plata ale Rafo catre Petrom in valoare de 1.386 miliarde de lei. Astfel, prin contractul J 90/3.03.2003, Tender obtinea preluarea datoriilor si le esaloneaza pe o perioada de 24 de luni, cu termen de gratie de 2 luni, respectiv in martie-aprilie 2003. Modificate anterior prin doua acte aditionale, noile obligatii de plata ale Tender SA, Prospectiuni si Atlas au fost amanate la plata pe o perioada de sase luni, urmand ca in luna ianuarie a acestui an sa fie reluate.

AMANARI PESTE AMANARI. Intrand in panica, din cauza unor prevederi din contractele semnate, potrivit carora daca debitorii delegati (Rafo - principal, Tender, Prospectiuni si Atlas - secundari) nu-si executa obligatiile de plata asumate, aceste contracte vor fi reziliate de drept, fapt ce ar conduce la actionarea in judecata a acestora, grupul de firme a solicitat prin doua adrese suspendarea contractelor pe o perioada de 36 de luni. Scopul solicitarilor fiind faptul ca Rafo revine cu o noua idee, sa-si ia din nou obligatia de plata inapoi si sa convinga societatea nationala sa accepte sa proceseze titei la Rafo.

AFACERE CLADITA PE DATORII

In acest moment, administratorul judiciar trebuie sa supuna aprobarii creditoriilor planul de reorganizare al rafinariei Rafo. Pe langa uriasa suma datorata bugetului de stat, adica 7.300 de miliarde de lei (circa 220 de milioane de dolari), pentru stingerea careia fiecare cetatean al Romaniei ar trebui sa scoata din buzunar cate 10 dolari, Rafo se dovedeste a fi o afacere "de carton". Cladite din datorii uriase atat comerciale, cat si bugetare, alaturi de rafinaria Rafo, incep sa apara, incetul cu incetul, si alte societati detinute direct sau indirect de aceiasi oameni de afaceri, toate prinse in acelasi joc al tepelor comerciale si bugetare.
×
Subiecte în articol: economic luni milioane petrom tender rafo plata