x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Toamna electorală aduce subvenţii la timp pentru agricultori

Toamna electorală aduce subvenţii la timp pentru agricultori

de Florina Zainescu    |    06 Oct 2009   •   00:00

Ministerul Finanţelor a aprobat alocarea a 1,8 miliarde lei către Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea avansului de 70% destinat fermierilor prin schema de sprijin pentru plata unică pe suprafaţă pe anul 2009, a anunţat ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu.



Practic, ministrul PD-L a pus în practică un proiect al fostului ministru PSD al Agriculturii, Ilie Sârbu. Campania electorală să trăiască! Nu de alta, dar plăţile unice la hectar pentru 2008 au început să se acorde în 2009! Iar pentru anul acesta fermierii primesc chiar avans...

„Ministerul Finanţelor a aprobat marţi alocarea sumei de 1,8 miliarde de lei, din veniturile obţinute din privatizare înregistrate în contul curent al trezoreriei statului, cu titlu de împrumut, fără dobândă, pe o perioadă de un an, în vederea acordării unui avans de 70% din sumele aprobate a se acorda fermierilor în cadrul schemei de sprijin vizând plata unică pe suprafaţa pentru anul agricol 2009", a declarat Berceanu. Deşi împrumutul este pe un an, banii vor fi returnaţi trezoreriei cel mai probabil în decembrie 2009, după ce Uniunea Europeană va vira sumele aferente plăţilor unice pe hectar pentru acest an, a declarat Miron Moldovan, secretarul General al ministerului. „Prinderea acestor bani în bugetul ministerului ar fi însemnat blocarea unor fonduri pe termen lung", a mai explicat el motivul împrumutului, precizând că această practică este una obişnuită nu numai la noi, dar şi în alte ţări. Restul de 30% din plăţile unice la hectar se vor plăti în 2010.

{i pentru că bate la uşă alegerile, PD-L-ul s-a grăbit să anunţe şi alte măsuri pregătite de foştii parteneri de guvernare. Astfel, Ministerul Agriculturii va asigura subvenţionarea motorinei necesare pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, în cuantum de un leu pe litru, în limita a 120,9 milioane lei, a anunţat Berceanu. Fondurile asigură subvenţionarea motorinei necesare înfiinţării unei suprafeţe de circa 3,1 milioane hectare din culturile de grâu, secară, orz, orzoaică şi alte culturi. Cam optimişti cei care au apreciat că în România, în campania de toamnă, se însămânţează 3,1 milioane de hectare... Cele două măsuri vor fi aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri.

Ministerul a mai anunţat că va acorda, începând cu 16 octombrie, un grant de 30% din valoarea creditelor agricole angajate pentru finanţarea lucrărilor agricole din toamna acestui an. În plus, a alocat 161,96 milioane lei reprezentând ajutoare de stat aferente lunii august acordate de stat producătorilor agricoli.

×
Subiecte în articol: toamna subventii