x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Top 10 clişee din CV-uri care garantează eşecul la angajare

Top 10 clişee din CV-uri care garantează eşecul la angajare

30 Dec 2011   •   21:00
Top 10 clişee din CV-uri care garantează eşecul la angajare

S-a dus vremea cliseelor penibile din CV-uri, precum "creativ, comunicativ, motivat, spirit de echi­pa" etc. Nu mai im­presioneaza pe ni­meni, ba mai mult, an­gajatorii refuza din start un interviu cu o per­soana care le foloseste.

Lista cuvintelor goale din CV-uri este mult mai lunga decat ai putea crede, dar iata un top 10 realizat in acest an. Reprezentantii retelei socio-profesionale Linkedin au realizat un top 10 al cliseelor care ne garanteaza esecul la angajare:

Pe locul fruntas este "creativ", urmat de "organizat", apoi de "eficace". Mai deranjeaza, in ordine, cliseele "Experienta vasta"; "Realizari/Merite"; "Motivat"; "Inovativ"; "Orientat spre rezolvarea problemelor"; "Abilitati de comunicare" si "Dinamic". Acest top a fost rea­lizat in urma examinarii a milioane de profiluri, din care s-au extras cele mai utilizate cuvinte "profesionale" din anul 2011.

Lista difera de cea facuta anul trecut, care continea cliseele: "merite dovedite", "orientat catre rezultate", "spirit de echipa", "rapid" sau "spirit antreprenorial". Angajatorii nu mai cumpara "gogosi" deja vandute ani la rand si asteapta o minima dovada de creativitate din partea candidatilor la un post, macar prin inventarea altor "formule magice" de persua­siune. "Competitia pentru oportunitati in cazul locurilor de munca poate fi acerba, asa ca tu­neaza-ti profilul, astfel incat sa se distinga pe fondul ambalajului profesional", ii sfatuieste pe utilizatori Nicole Williams, spe­cia­list.

Angajatorii se mai distreaza si cu diverse "combinatii" de clisee deja uzate in ultimii 15-20 de ani, iar specialistii in Resurse Umane recomanda evitarea acestora, in favoarea unui CV mai scurt, dar mai putin jenant, pentru ca tot ce e mult strica. Cele mai apreciate CV-uri sunt acelea care contin exclusiv abilitatile care ne sunt proprii si carora le putem da o explicatie coerenta si pertinenta.

Pe scurt, un Curriculum Vitae trebuie sa fie cat mai onest, iar daca nu reuseste sa atraga atentia celui care-l citeste in primele 30-40 de secunde, sansele de a fi chemat la interviul direct scad, asta pentru ca recrutatorul nu are timp de pierdut, atunci cand pe masa il asteapta, in medie, peste 100 de CV-uri. Cei care au impresia ca un CV cat mai "stufos" le ofera sanse mai mari in fata angajatorilor, vor avea neplacuta surpriza de a constata ca nu vor fi acceptati de mare parte dintre acestia. Specialistii in HR mai recomanda candidatilor sa evite transformarea CV-ului intr-o scrisoare de intentie, prin enumerarea, fara o ordine logica, a cat mai multor "calitati" personale, pentru ca scopul acestei hartii care ajunge pe masa celui care recruteaza nu este sa afle toate amanuntele vietii profesionale si private a candidatului, ci sa decida sa-l cheme la interviu.

×
Subiecte în articol: forta de munca interviu angajare