x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topul celor mai bogaţi afacerişti din agricultură

Topul celor mai bogaţi afacerişti din agricultură

21 Mar 2013   •   10:33
Topul celor mai bogaţi afacerişti din agricultură
Sursa foto: Oana Pavelescu

Portalul AgroIntel.ro lansează, joi, în premieră, Top 50 cei mai bogaţi fermieri din România, Iustin Paraschiv fiind cel mai tânăr om de afaceri din agricultură inclus în clasamentul realizat în colaborare cu revista Capital, cu o avere personală obţinută din afaceri agricole de 10-12 milioane de euro.

'Este primul top de acest fel din România. Selecţia oamenilor de afaceri din agricultură a fost una foarte riguroasă, dar şi dificilă pentru că vorbim despre un domeniu discret la noi în ţară. Suntem siguri că poveştile de succes ale românilor care deţin mii de hectare şi au investit zeci de milioane de euro în creşterea animalelor vor fi de mare interes. În top sunt multe surprize, chiar şi pentru oamenii de business bine ancoraţi pe piaţa internă şi nu numai. Chiar primul loc în clasament este un fermier la care nimeni nu se aşteaptă să aibă cea mai mare avere din afaceri agricole', a declarat Viorela Pitulice, redactor-şef AgroIntel.ro.

În topul celor mai bogaţi fermieri din România se regăsesc români care au strâns averi de cel puţin 8-10 milioane de euro, iar în vârf sunt cei care învârt sute de milioane de euro. 'Cel mai tânăr om de afaceri din agricultură este Iustin Paraschiv, cunoscut ca fiind şi cel mai tânăr milionar în euro din Top 300 cei mai bogaţi români. Paraschiv are 31 de ani şi, din activităţi agricole, a strâns o avere personală de 10-12 milioane de euro', a spus Viorela Pitulice.

Pentru 2012, estimările privind cifra de afaceri a grupului de firme condus de familia Paraschiv se ridicau la peste 200 milioane de euro, avansul fiind de 20% comparativ cu anul anterior. Ultima tranzacţie realizată de Iustin Paraschiv este preluarea în 2012 a pachetului majoritar de acţiuni de la MFA Mizil, una dintre puţinele unităţi din industria de apărare care mai funcţionează.

În ultimii ani, grupul de firme controlat de familia Paraschiv a acordat o atenţie tot mai mare afacerilor din agricultură şi zootehnie, numai anul trecut investind în sector 10 milioane de euro, din care 4 milioane de euro bani europeni. Pe lista investiţiilor s-a numărat mărirea capacităţii de producţie la la fabrica de furaje sau modernizarea unei ferme de porci din judeţul Vâlcea, ajunsă la o capacitate de 75.000 de capete.

Acestea s-au adăugat programului de investiţii de şapte milioane de euro derulat în 2011 şi care a vizat creşterea capacităţii de producţie la fermele de pui de la Râmnicu Vâlcea, precum şi realizarea platformelor logistice de la Râmnicu Vâlcea şi Popeşti Leordeni.

Iustin Paraschiv a intrat în afaceri încă de pe băncile facultăţii pentru a-şi ''ajuta'' părinţii. La acea dată, aceştia  deţineau un abator şi o carmangerie. După un an de muncă alături de ei, Iustin a trecut pe cont propriu şi a înfiinţat propria firmă. A început cu importuri de carne, după care şi-a extins activitatea pe mai multe segmente, de la cultivarea terenurilor, creşterea animalelor (are ferme de vaci şi păsări) până la distribuţia de pesticide şi îngrăşăminte.

Cea mai importantă companie din grup este producătorul şi retailerul Ana şi Cornel, înfiinţat în 1994. Retailerul deţine o reţea proprie de peste 100 magazine. Din grup mai fac parte firmele Carmistin, Pajo Holding, Avicarvil şi Ladrisi Grup.

×
Subiecte în articol: agricultura afaceristi bogati