x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Topul investiţiilor în 2016. Eolienele, mall-urile şi extracţiile petroliere, ţin capul de afiş. Cine sunt străinii care mai pariază pe România

Topul investiţiilor în 2016. Eolienele, mall-urile şi extracţiile petroliere, ţin capul de afiş. Cine sunt străinii care mai pariază pe România

de Daniela Ivan    |    05 Sep 2016   •   10:00
Topul investiţiilor în 2016. Eolienele, mall-urile şi extracţiile petroliere, ţin capul de afiş. Cine sunt străinii care mai pariază pe România
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Investițiile străine directe au atins 1,117 miliarde de euro după primele cinci luni ale anului. Nivelul este cu 13,2% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară din 2015, respectiv 1,287 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Foarte puţini străini vin să facă producţie în România. Majoritatea banilor aduşi în ţară au fost pentru majorări de capital sau investiţii speculative.  

Cehii de la CEZ au decis să majoreze capitalul social al firmelor prin care operează cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, cel de la Fântânele-Cogealac, judeţul Constanţa. Firmele Ovidiu Development şi Tomis Team, din Cehia, au investit împreună aproape 1,4 miliarde de lei, circa 310 de milioane de euro, în parcul eolian CEZ, conform datelor de la Registrul Comerţului. Aceasta a fost cea mai mare infuzie de capital realizată de un investitor străin în primele cinci luni în România.Şi spaniolii de la EDP Renewables Europe au majorat capitalul social al filialei din România cu 173,5 milioane de lei, circa 30 de milioane de euro, pentru consolidarea proiectelor pe care le operează pe plan local. EDP, al treilea cel mai mare producător de energie eoliană din lume, deține al doilea cel mai mare parc eolian din România, controlat prin vehiculul investiţional Ialomița Power.
Imobiliarele, din nou atractive
Immochan Imobiliare SRL, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, a primit o majorare de capital de 285 milioane de lei, circa 66 milioane de euro, de la investitorii majoritari, rezidenţi în Olanda, potrivit datelor Registrului Comerţului. Compania Immochan este controlat de familia Mulliez, cea mai bogată familie din Franţa, care este rezidentă în Olanda. Grupul imobiliar administrează în prezent 23 de centre comerciale în Bucureşti şi în ţară, din care cel mai mare este centrul Coresi, construit pe fosta platformă industrială Tractorul din Braşov. Reprezentanţii grupului au anunţat că au demarat lucrările pentru construcţia primelor 150 de apartamente în cadrul proiectului Coresi Avantgarden, pe platforma Tractorul. Totodată, doresc să construiască şi un mall la Sibiu pentru care caută teren. Şi acţionarii din Luxemburg ai firmei Pipera Business Park au investit 129.368.000 de lei, circa 30 de milioane de euro, pentru extinderea afacerilor imobiliare.
Extracţie de petrol şi gaz
Grupul spaniol Repsol a investit  67 de milioane de euro în companiile din România care operează perimetrele de exploatare petrolieră de la Târgovişte şi Băicoi, alături de OMV Petrom. Şi olandezii de la Chevrom au băgat în România 136.419.400 de lei, circa 30 milioane de euro, deşi au anunţat la finalul anul trecut că renunţă la exploatarea gazelor de şist în România.
Asiguratorii se recapitalizează
Austriecii de la Asirom au pompat în capitalul social al companiei peste 182 milioane de lei în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Banii aduşi la Asirom au avut ca destinaţie, cel mai probabil, alinierea companiei la cerinţele mai dure de solvabilitate şi capital impuse de Solvency II, noul standard cerut de Uniunea Europeană. Asirom este liderul pieţei româneşti a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), după falimentul Astra.

Top 10 investitori
Firmă                Ţară         Investiţie (lei)
Ovidiu Development        Cehia    715.899.800
Tomis Team             Cehia    684.400.000
Immochan Imobiliare        Olanda    285.000.456
Asirom            Austria        182.465.139
Repsol Târgovişte    Spania        173.462.400
Gedeon Richter        Ungaria        144.023.100
EDP Renewables    Spania        137. 288.970
Chevrom            Olanda        136.419.400
Pipera Busines Park    Luxemburg    129.368.600
Repsol Băicoi        Spania        128.255.907
Sursa: Registrul Comerţului

 

×