x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Totusi, impozit zero pe profitul reinvestit

Totusi, impozit zero pe profitul reinvestit

20 Aug 2004   •   00:00

ECONOMIC

Neimpozitarea profitului reinvestit va fi introdusa printr-un act normativ in completarea Codului Fiscal discutat ieri la Guvern.

Profitul reinvestit nu va mai fi impozitat

Efortul Partidului Umanist din Romania de a sprijini comunitatea de afaceri autohtona prin neimpozitarea profitului reinvestit se materializeaza printr-o hotarare de Guvern.
DANIELA IVAN

Intreprinzatorii mici si mijlocii vor putea beneficia de sumele aferente impozitului pe profitul reinvestit, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, se arata intr-un comunicat al Partidului Umanist din Romania (PUR). Astfel, neimpozitarea profitului reinvestit va fi promovata printr-o masura acceptata atat de Uniunea Europeana, cat si de FMI. Pe scurt, intreprinzatorii vor face investitii, iar Guvernul le va compensa acest efort investitional cu bani de la buget. "Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern pentru Programul pentru sprijinirea IMM-urilor prin returnarea impozitului pe profitul reinvestit sumele aferente impozitului respectiv vor fi restituite agentului economic, urmand a ramane la dispozitia acestuia", precizeaza comunicatul PUR.

EFECT. Noua reglementare va avea exact acelasi efect pentru firmele mici si mijlocii ca si neimpozitarea profitului, dar acesta va fi obtinut pe o cale acceptata de Uniunea Europeana, a opinat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice. Chiar si banii pe care bugetul i-ar pierde prin neimpozitarea profitului reinvestit vor ajunge in intregime la intreprinzatori. Este vorba de 980 miliarde de lei, spun reprezentantii din Ministerul Finantelor Publice.

HOTARARE. Codul Fiscal varianta 2005, discutat de Guvern, nu cuprinde neimpozitarea profitului reinvestit, masura fiind insa inclusa intr-o alta hotarare a Executivului aflata si ea pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. In Programul pentru sprijinirea IMM-urilor este prevazuta returnarea impozitului pe profitul reinvestit, stabilind clar conditiile in care se va face compensarea efortului investitional al firmelor mici si mijlocii. Partidul Umanist a facut demersuri aproape trei ani pentru a reusi sa introduca aceasta masura in sprijinul comunitatii de afaceri. A fost o lupta lunga, care a pornit cu propunerile facute in Parlament cu ocazia discutarii Codului Fiscal si a continuat cu demersuri in fata presedintelui tarii, a premierului, dar si a forurilor internationale, in special FMI si Comisia Europeana.

FISCALITATE

Guvernul a discutat strategia fiscala pentru anul viitor. Potrivit acesteia, din 2005, impozitul pe profit va cobori de la 25% la 19%, insa firmele vor putea plati si mai putin daca fac sponsorizari si actiuni de mecenat. Acesti bani se scad din impozitul pe profit daca nu depasesc mai mult de 20% din impozitul datorat si daca sunt in limita a 3‰ din cifra de afaceri. Strategia Fiscala a fost promovata printr-o ordonanta simpla in baza legii de abilitare a Executivului de a emite ordonante pe timpul vacantei parlamentare. Daca impozitul pe profit va scadea, impozitul pe dividende va creste cu 5 puncte, ajungand la 10% pentru persoanele fizice si 15% pentru companii. Plata impozitului pe profit va fi anualizata.
×
Subiecte în articol: economic reinvestit