x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transport de persoane - Reguli noi de siguranţă şi igienă

Transport de persoane - Reguli noi de siguranţă şi igienă

de Florina Zainescu    |    19 Apr 2007   •   00:00

Firmele care prestează servicii de transport de persoane trebuie să respecte o serie de reguli stricte privind siguranţa şi igiena, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătaţii şi publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Proiectul aflat în dezbatere publică prevede ca traseul mijloacelor de transport în comun să nu parcurgă zone cu obiective protejate, precum locuinţe, parcuri, locuri de odihnă, de studiu sau de asistenţă medicală. În cazul în care acest lucru este inevitabil, trebuie respectată o anumită distanţă, stabilită prin studii de impact. De asemenea, amplasamentul staţiilor trebuie să ţină cont şi de posibilităţile vârstinicilor, ale bolnavilor cronici, ale persoanelor cu handicap sau ale copiiilor în ceea ce priveşte distanţa de la domiciliul acestora la staţia respectivă. O altă prevedere a proiectului de act normativ se referă la obligaţia firmelor de transport în comun de a asigura în permanenţă curăţenia şi întreţinerea staţiilor, a traseelor şi a mijloacelor de transport. Totodată, autovehiculele trebuie să aibă sisteme de ventilaţie, de încălzire, de iluminat şi de "evitare a însoririi directe şi a curenţilor de aer prea puternic", iar cel puţin una dintre uşile de acces să dispună de un dispozitiv pentru urcarea cărucioarelor.

AERIAN. În aeroport trebuie să existe grupuri sanitare în sala de sosire, în cea de plecare, în sala de tranzit şi în restaurante. Însă nu oricum. Grupurile sanitare ce trebuie prevăzute cu vestibule ventilate mecanic, pisoare şi cabine cu plafon şi pereţi lavabili, neperforaţi, din faianţă, ceramică sau mase plastice avizate sanitar. De asemenea, nu trebuie să lipsească săpunul lichid, uscătoarele de mâini sau prosoapele de hârtie. Totodată, aeroporturile trebuie să dispună de zone de tranzit direct cu toalete igienice, locuri de odihnă pentru mamele care alăptează şi pentru pasagerii bolnavi, precum şi de spaţii de izolare a bolnavilor suspecţi de maladii transmisibile.

Proiectul de ordin vine cu reguli stricte şi în ceea ce priveşte mâncarea servită în aeroporturi şi avioane. Astfel, în unităţile de preparare a alimentelor de pe aeroporturi, salata verde trebuie spălată cinci minute sub jet de apă potabilă, platourile cu prânzuri calde pentru scurt-curier care decolează în ora următoare se ţin în cuptor la 63-74° C, iar celelalte produse se refrigerează şi se reîncălzesc la bordul aeronavei la o temperatură de 82°C. Atenţie! Produsele alimentare sunt servite imediat după decolare la cursele pe distanţe scurte, fiind păstrate în cuptoare, în timp ce la zborurile cu durată mai mică de două ore, prânzurile pot fi consumate reîncălzite în maxim 45 de minute. În plus, aeroporturile trebuie să aibă "servicii de luptă contra ţânţarilor, muştelor, puricilor, păduchilor şi şobolanilor", precum şi echipamente de dezinsecţie şi deratizare.

FEROVIAR. În sectorul de transport feroviar, actul normativ dispune ca lungimea peronului gării să fie cel puţin egală cu lungimea garniturii de tren, iar distanţa dintre ultima treaptă a vagonului şi peron să fie mai mică de 20 centimetri. Lăţimea coridorului în vagon este stabilită la minim 0,7 metri, iar temperatura asigurată în timpul călătoriilor va fi de cel puţin 18 grade. Dotarea minimă a WC-ului din tren cuprinde săpun lichid, hârtie igienică, şerveţele, prosoape, tablete odorizante, materiale dezinfectante şi punguţe din polietilenă. În cazul vagoanelor de dormit, lenjeria trebuie schimbată la cel mult trei zile, dacă a fost folosită de aceeaşi persoană, sau după fiecare utilizator. La vagoanele-restaurant, alimentele trebuie păstrate în spaţii separate, special amenajate pentru fiecare tip de produs, în timp ce la bar este interzisă vânzarea cafelei la pahare de unică folosinţă.

De asemenea, grupurile sanitare din gări trebuie să fie dotate cu hârtie igienică, săpun şi mijloace de ştergere a mâinilor, cu precizarea că utilizarea prosoapelor textile este interzisă.
×
Subiecte în articol: economic transport