x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tribunalul București dă undă verde judecării falimentului CITY Insurance

Tribunalul București dă undă verde judecării falimentului CITY Insurance

de Adrian Stoica    |    29 Noi 2021   •   07:20
Tribunalul București dă undă verde judecării falimentului CITY Insurance

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) începe astăzi plățile către păgubiții CITY Insurance care au depus până la această dată cereri de plată. Potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată, plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în baza unui contract de asigurare încheiat cu  CITY Insurance, compania aflată în insolvență. Asigurătorul a primit la sfârșitul săptămânii trecute o lovitură din partea Tribunalului București, care i-a respins cererea de suspendare a judecării procedurii de deschidere a falimentului, judecarea acestuia urmând să se deschidă pe 12 ianuarie.

 

Pe data de 27 septembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia Autorității pentru Supraveghere Financiară prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance S.A. Începând cu această dată, creditorii de asigurări au avut dreptul de a solicita plata sumelor cuvenite de la FGA, fond care este alimentat din contribuţiile pe care companiile de asigurări sunt obligate să le plătească. Conform legislației actuale (OUG 102/2021 care a modificat Legea 2013.2015),  persoana care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului aflat în stare de insolvență poate formula o cerere de plată motivată, adresată FGA într-un termen maximum de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancțiunea decăderii din drept.

 

Tribunalul București dă câștig de cauză ASF

 

La sfârșitul săptămânii trecute, pe data de 25 noiembrie, Tribunalul București s-a pronunțat în dosarul 27011/3/2021 împotriva cererii CITY Insurance de suspendare a judecării deschiderii procedurii de faliment solicitată de ASF și de alte persoane juridice. Mai precis, în acest dosar asigurătorul a cerut instanței suspendarea judecării cauzei până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 6252/2/2021, aflat pe rolul Curții de Apel București având ca obiect cererea prin care CITY Insurance a solicitat anularea Deciziei ASF nr.1148/17.09.2021 privind retragerea autorizației de funcționare, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului.

 

Cum se deschide un dosar de daună

 

Toate informațiile de care au nevoie creditorii pentru deschiderea dosarului de daună se află pe site-ul FGA (www.fgaromania.ro). Astfel, pentru deschiderea/avizarea unui dosar de daună, creditorul de asigurări  va completa direct sau prin mandatar:

1. Anexa nr. 7  – CERERE deschidere dosar daună (model prevăzut în Norma 24/2019) sau prin completarea online  Formularul de deschidere dosar de daună;

2. Anexa nr. 8 – DECLARAȚIE privind evenimentul (model prevăzut în Norma 24/2019).

Formularele PDF completate vor fi transmise la adresa constatari.daune@fgaromania.ro.

 

De asemenea, formulare pe care persoanele care solicită plata unor despăgubiri/indemnizații de către FGA sunt următoarele:

1. Anexa nr. 9 - CERERE de plată privind acordarea restituirii de prima (model prevăzut în Norma 24/2019);

2. Anexa nr. 10 - CERERE de plata privind acordarea despagubirilor/indemnizatiilor - Anexa nr. 10 (model prevăzut în Norma 24/2019).

Formularele PDF completate vor fi transmise la adresa cerere.plata@fgaromania.ro

 

 

Cererea de deschidere a dosarului de daună se poate completa în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare emisă de asigurătorul în insolvență, în vigoare la data evenimentului și nu există deschis un dosar de daună la asigurător.

 

57.670 de cereri de plată în valoare de peste 530 mil. lei

 

În cazul în care instanța va declara falimentul CITY Insurance, acesta va fi cel mai mare din industria de profil. Cu o cotă de piață de peste 46% pe segmentul RCA și cu prime brute subscrise în primul semestru al anului de 1,04 miliarde de lei lei, acoperirea cererilor de despăgubire va costa FGA foarte mult. Până la 26 noiembrie 2021, FGA a primit 68.931 de cereri de plată și 35.687 cereri de deschidere de dosare.

Din numărul total al cererilor de plată primite de către FGA, 5.556 de cereri au fost transmise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), 5.705 reprezintă solicitări de regres primite de la asigurători, în timp ce restul de 57.670 de cereri de plată au fost transmise de diverși alți creditori. Valoarea plăților pe care FGA ar urma să le facă  pentru solicitările primite până acum se ridică la circa 530 de milioane de lei.

 

3 milioane de asigurați avea CITY Insurance

 

 

Istoria falimentelor din piața asigurărilor

 

Piața asigurărilor a mai trecut prin momente tensionate în urmă cu câțiva ani. În august 2015 ASF retragerea autorizației de funcționare a ASTRA Asigurări și deschidea procedura de intrare în faliment a societății. În momentul în care ASF a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți. Mai târziu, în iulie 2016, ASF a decis retragerea retragerea autorizației de funcționare pentru Carpatica Asigurări, ca urmare a constatării stării de insolvență a societății, și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment. Ulterior, în februarie 2017 era constatat falimentul, iar FGA începea plata despăgubirilor. Pe lângă falimentul celor două companii, care erau lideri de piață pe segmentul RCA, tot în aceeași perioadă era lichidată și compania Certasig.

 

×
Subiecte în articol: city insurance faliment