x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie TURISM / Sf. Valentin, în criză

TURISM / Sf. Valentin, în criză

de Elena Stan    |    07 Feb 2009   •   00:00
TURISM / Sf. Valentin, în criză

Criza economică a determinat alocarea unui buget redus pentru Ziua Îndrăgostiţilor. De Valentine’s Day, românii care mai au o brumă de bani preferă să meargă în locaţii apropiate de ţară şi să se cazeze la hoteluri ieftine. 



Cererea pentru pachetele turistice realizate de agenţiile de turism pentru Ziua Îndrăgostiţilor a scăzut cu 30% faţă de anul trecut, din cauza crizei economice.

"În condiţiile actuale, de criză financiară, când foarte mulţi oameni rămân fără loc de muncă, unii se gândesc să mai economisească ceva bani. Astfel, renunţă la unele mofturi, cum este minivacanţă de Ziua Îndrăgostiţilor, însă îşi oferă cadouri acasă. Anul acesta, cererea pentru pachetele turistice realizate pentru Ziua Îndrăgostiţilor a înregistrat o scădere atât pentru destinaţiile externe, cât şi pentru cele interne. Se observă o tendinţă a clienţilor de orientare a cererii către structurile de cazare cu condiţii de confort medii într-o destinaţie apropiată de ţară", a explicat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

CERERE MICĂ
Estimările operatorilor din turism sunt sumbre. "Anul acesta, pachetele de Valentine’s Day, în special pachetele scumpe, au înregistrat scăderi de 30%, în timp ce pachetele low-cost au înregistrat o creştere cu 10%", a declarat Ciprian Enea, consultant Besttourism.

Deşi mai sunt doar câteva zile, agenţiile mai au locuri berechet în mai toate destinaţiile. "O reducere a cererilor s-a înregistrat şi la pensiunile de la noi din ţară, mai ales că Ziua Îndrăgostiţilor a picat la o săptămână după vacanţa copiilor, ceea ce a dat înapoi multe familii. Locurile nu au fost vândute, preţurile nu au fost modificare, însă orice serviciu suplimentar, cum ar fi o cină romantică, acces la piscină, saună sau masaj, se plăteşte suplimentar", ne-a declarat Maria Stoian, preşedinte de onoare al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

CONFORT REDUS

În ciuda neajunsurilor şi a crizei economice, unele cupluri şi-au achiziţionat din timp minivacanţa de Valentin’s Day. Cele mai căutate destinaţii externe au rămas capitalele europene, însă au mai apărut şi unele destinaţii de criză. "Londra, Praga, Viena, Paris, Roma sau Budapesta sunt destinaţii agreate în general pentru această minivacanţă a îndrăgostiţilor", a spus Adriana Goigea. Românii care au avut un buget redus pentru  Ziua Îndrăgostiţilor au putut scăpa ieftin dacă au mers aproape de ţară. "S-au vândut pachete turistice pentru Budapesta şi Viena pentru Ziua Îndrăgostiţilor deoarece preţul a fost foarte bun, puţin peste 100 de euro, motiv pentru care au fost denumite pachete de criză", a explicat Bădulescu. "Românii pot merge oriunde de Valentine’s, avem oferte pentru Londra, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, dar şi pentru destinaţiile clasice, Paris, Roma etc. Tarifele variază de la 200 la 500 de euro de persoană. Cine doreşte poate beneficia, contra cost, de şampanie şi flori în cameră", a spus Marius Pandel, director de dezvoltare Christian Tour.

×
Subiecte în articol: economic indragostitilor