"România a raportat anul trecut 15,1 milioane de înnoptări în hoteluri şi alte stabilimente cu un rol similar, în scădere cu 8,7% comparativ cu 2009. Scăderi au fost consemnate şi de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) şi Italia (0,8%)", potrivit datelor Eurostat. La capătul celălalt, cu cele mai mari creşteri s-a clasat Estonia (14,1%), Letonia (11,6%), Lituania (11,1%) şi Malta (11%).
Datele publicate de Eurostat arată o realitate total diferită faţă de cea prezentată acum două săptămâni de ministrul Elena Udrea care anunţa că turismul românesc a ieşit din criză.
"Turismul românesc a reuşit să iasă din criză, pentru că, potrivit datelor INS hotelurile, agenţiile de turism şi restaurantele au înregistrat creşteri ale contribuţiei în PIB în fiecare din cele patru trimestre ale anului trecut. Astfel, la capitolul servicii, contribuţia în PIB pentru 2010 la categoria turoperatori a fost înregistrată o creştere de 14,9% în trimestrul unu, 8,2% în trimestrul al doilea, 24,1% în trimestrul al treilea şi 37,2% în ultimul trimestru", spunea, în data de 17 februarie, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Şi la acel moment statisticile prezentate de Udrea au fost contestate de reprezentanţii industriei de profil care arătau că vânzările agenţiilor de turism au scăzut cu 15% şi zeci de agenţii de profil au fost închise din cauza crizei economice. "Efectele crizei economice asupra turismului au fost chiar mai puternice în 2010. (...) Dacă în anii trecuţi românii îşi permiteau câte două vacanţe, una vara, cealaltă în perioada sărbătorilor de iarnă, în 2010 mulţi români au renunţat la a doua vacanţă, iar unii nu şi-au mai permis nici măcar o vacanţă pe an," a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Citește pe Antena3.ro