x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Turismul românesc este la pământ.

Turismul românesc este la pământ.

de Elena Stan    |    25 Mai 2011   •   13:26
Turismul românesc este la pământ.

Lipsa infrastructurii si a promovarii, precum si impovararea cu taxe a hotelierilor sunt principalele probleme cu care se confrunta operatorii din turism, carora le-a ajuns “cutitul la os'. Despre iesirea turismului romanesc din criza, asa cum afirma Elena Udrea, ministrul Turismului, nici vorba.

In primul trimestru al acestui an numarul turistilor cazati in hotelurile romanesti a scazut cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, au declarat reprezentantii patronatelor hotelierilor si ai agentiilor de turism.

"Eu nu vad ca turismul a iesit din criza. Numarul turistilor veniti in hotelurile din Romania este cu 20% mai mic in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut", a spus Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental si noul presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). Oficialul a adaugat ca turismul continua tendinta descendenda a anului 2010, care a fost unul mai slab decat 2009.

Statisticile se contrazic

Nu stim de ce niciodata datele oferite de Institutul National de Statistica, patronate sI Ministerul Turismului nu conincid cand vine vorba de situatia turismului romanesc. In timp ce reprezentantii patronatelor sustin ca turismul este la pamant, si ca anul acesta va fi unul mai prost decat 2010, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sustine contrariul.

“Evolutia sectorului turistic releva cresteri in 2011 la sosirile inregistrate in structurile de primire turistica (13,2%), innoptari (12%) si la indicele de utilizare neta a locurilor de cazare (1,4%). In concluzie, turismul romanesc se afla pe un trend ascendent, iar Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va continua actiunile de dezvoltare si promovare a turismului, in conditiile in care acestea s-au dovedit eficiente, lucru confirmat de cifrele oficiale', potrivit reprezentantilor MDRT. Nici datele furnizate de reprezentantii agentiilor de turism nu arata o iesire din criza a turismului romanesc.

"Din estimarile noastre, in acest an cererea romanilor pentru vacante externe a crescut cu 20% si, in acelasi timp, au scazut cu 20% solicitarile pentru concedii in Romania. Aceasta tendinta e ingrijoratoare", a afirmat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Ea a pus scaderile pe seama celor mai mari doua probleme din turismul romanesc, respectiv lipsa infrastructurii si a promovarii.

Fiscalitatea impovareaza

Radu Enache a explicat ca pentru hotelieri, impovarati de taxe, "cutitul a ajuns la os", fiscalitatea excesiva blocand atat investitiile, cat si operarea unitatilor de cazare. Totodata, el a acuzat statul si de lipsa promovarii turismului. Presedintele ANAT a afirmat ca institutia pe care o conduce a solicitat MDRT ca promovarea turismului sa fie facuta de un organism constituit printr-un parteneriat public-privat. "Nu e normal ca promovarea Romaniei sa fie decisa de 3-4 functionari publici dintr-un minister. Cine e vinovat ca e inca evaziune fiscala in Romania? Cum poate un minister sa verifice cu 10 angajati problema evaziunii fiscale? Noi cerem de un an si jumatate ca licentierea si clasificarea unitatilor de cazare sa treaca la autoritatile locale", a spus Martin.

George Turna, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador din Bucuresti, prezent la conferinta, a aratat ca principala problema a turismului romanesc este lipsa de coerenta si de perspectiva.

"S-au tot infiintat si desfiintat ministere, care au avut diverse prioritati, de la Dracula pana la turismul ecumenic", a adaugat el.

Reprezentantii ANAT si FIHR au anuntat ca poarta discutii pentru unificarea patronatelor din turism intr-o federatie la nivel national.

"Ana Hotels se retrage incepand de azi din toate asociatiile din turism pana la coagularea tuturor federatiilor la nivelul industriei hoteliere", a declarat ieri omul de afaceri George Copos, prezent la conferinta.

×