x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tutunul fentează bugetul

Tutunul fentează bugetul

de Eliza Popa    |    25 Ian 2010   •   00:00
Tutunul fentează bugetul
Sursa foto: /AGERPRES

Unu din patru români fumează ţigări de contrabandă cumpărate "la ocazie" din pieţe sau de la colţ de stradă. Creşterea preţului de la 1 ianuarie şi criza financiară îi împing pe români către piaţa neagră, de unde pot să cumpere ţigări la jumătate din preţul de la magazin.



Fumătorii preferă să cumpere ţigări aduse din Moldova sau din Ucraina, pe care le consideră adevărate "chilipiruri", pentru că sunt mai ieftine. "Sunt la fel de bune, în loc să aibă timbru românesc, au timbru din Moldova sau Ucraina", spune un taximetrist care se aprovizionează din Piaţa Obor. În majoritatea pieţelor şi târgurilor bucureştene se găsesc asemenea mărfuri "de ocazie" provenite din Republica Moldova sau din Ucraina. Fenomenul nu este nou, însă acum este în plină expansiune.

CONTRABANDA PROSPERĂ
Preţul ţigărilor a sărit în aer de la 1 ianuarie. Cele din clasa premium (Kent, Marlboro) costă 9,90 de lei, în timp ce cele din Ucraina şi Moldova pot fi achiziţionate cu doar 5 lei. Ţigările mai ieftine costă 7,8 lei, iar echivalentul lor din Moldova (Plugarul, Doina şi Fluieraş) se pot cumpăra cu 3 lei.

De unde provine această diferenţă uriaşă de preţuri? La ţigările premium din cei 9,9 lei, 8 lei sunt taxe (TVA şi accize), iar în cazul celor ieftine, din 7,8 lei, 7,1 lei sunt taxe. În ciuda acestor majorări de preţ, statul român nu va încasa mai mulţi bani din ţigări, spun reprezentanţii producătorilor. Anul trecut, statul a pierdut 500 de milioane de euro din taxele pe care nu le încasează ca urmare a contrabandei cu ţigări. Dacă autorităţile nu vor reuşi să stăpânească acest fenomen, pierderile din 2010 vor fi mult mai mari. Producătorii spun că acum ţigările comercializate ilegal reprezintă aproape 25% din totalul consumului din România şi că este posibil ca procentul să ajungă la 30%-35% la sfârşitul acestui an, dacă reţelele de contrabandişti nu vor fi anihilate. Numărul total de ţigarete capturate în anul 2009 s-a ridicat la 119.755.742 de bucăţi, fiind înregistrate 874 de mijloace de transport implicate în cazurile de contrabandă, 194 de persoane juridice şi 1.196 de persoane fizice, conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

GREU DE STĂPĂNIT
Autorităţile române se luptă cu contrabanda pe mai multe căi, însă fenomenul se dovedeşte foarte greu de stăpânit. Graniţele sunt greu de păzit, mai ales că în afara reţelelor mari care aduc baxurile cu TIR-ul există furnicare de oameni care trec graniţa cu câteva cartuşe ascunse sub fuste, în sicrie, produse de patiserie sau în te mai miri ce. O altă parte din ţigările de contrabandă provin din magazinele duty-free de pe graniţa cu ţările care nu sunt membre ale UE, adică Ucraina, Moldova şi Serbia. Pentru prinderea celor care introduc ţigări în ţară, colaborează mai multe instituţii: Poliţia de Frontieră, Vama, Garda Financiară şi IGPR, însă contrabandiştii ţin pasul cu autorităţile. De la începutul anului, toate aceste instituţii au intensificat controalele în pieţe, duty-free şi în vamă. Echipele mobile ale Autorităţii Naţionale a Vămilor au declanşat la nivel naţional o amplă acţiune de control. În urma acestei acţiuni au fost reţinute 1.011.560 de ţigarete şi au fost aplicate amenzi în valoare de 299.000 de lei. Cu toate astea, a doua zi contrabandiştii au luat-o de la capăt. Contrabanda cu ţigări aduce mari prejudicii bugetului de stat, însă cel mai mare pericol îl reprezintă riscul ca România să nu poată adera la Spaţiul Schengen începând cu ianuarie 2012.

500 de milioane de euro a pierdut statul în 2009 din taxele pe care nu le-a încasat ca urmare a contrabandei cu ţigări

120 de milioane de ţigarete au fost confiscate anul trecut


×
Subiecte în articol: economic