Majorarea TVA de la 19% la 22% va conduce la scumpirea tuturor produselor şi serviciilor şi va da o grea lovitură românilor. Va genera inflaţie şi ne va îndepărta de adoptarea euro în 2014. Oamenii de afaceri spun că soluţia corectă este reducerea cheltuielilor bugetare, nu sărăcirea populaţiei.
Creşterea TVA este însă cea mai la îndemână măsură pentru cei care gestionează vistieria statului, deoarece aduce cei mai mulţi bani la buget. Anul trecut, încasările din TVA au fost de 41 miliarde de lei, circa 11 miliarde de euro. Iar dacă TVA va creşte de la 19% la 22%, sumele colectate s-ar putea majora la aproape 13 miliarde de euro. În schimb, va declanşa un nou val de scumpiri, ceea ce ar pune în pericol misiunea BNR de a reduce inflaţia. Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că grija BNR este adoptarea monedei euro, care nu este posibilă în cazul reluării creşterii inflaţiei.
PUTEREA DE CUMPĂRARE, SACRIFICATĂ
Banii suplimentari adunaţi la buget vor fi luaţi de la toţi cetăţenii ţării, indiferent de veniturile lor. Şomeri, pensionari, politicieni sau miliardari. Cu toate astea, preşedintele Băsescu preferă această măsură în faţa majorării cotei unice de impozitare, care ar putea să-i afecteze doar pe cei cu venituri mari şi să-i protejeze pe cei aflaţi în dificultate financiară. "Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins. Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare", le-a spus Băsescu oamenilor de afaceri străini. Însă oamenii de afaceri spun că discuţiile despre creşterea TVA sunt îngrijorătoare, pentru că reflectă o situaţie a încasărilor la buget mult mai rea decât cea prezentată. "Vom plăti toţi, pentru că ni se vor ajusta salariile, în loc să plătească doar cei care au salarii anormale. Şi cel mai mult îi va afecta pe cei cu venituri joase", a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a precizat că ar prefera creşterea cotei unice de impozitare în locul TVA, pentru că oricum profiturile sunt reduse în această perioadă. În opinia sa, soluţia corectă pentru a evita creşterea TVA sau a cotei unice este reducerea cheltuielilor bugetare.
FINANŢELE CONFIRMĂ
Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a opinat că este posibilă creşterea TVA, mai ales că Guvernul are în vedere pentru 2010 o reformă a veniturilor, pentru a majora nivelul contribuţiilor vărsate la buget. "Putem avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că România are unul dintre cele mai scăzute niveluri ale veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung în jur de 40%. Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru că ele au fost cele care au îmbunătăţit conformarea voluntară la plată a obligaţiilor şi au stimulat atractivitatea investiţională. Dacă este posibil ca din una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public", a spus Pogea.
Citește pe Antena3.ro