x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea a semnat la Botoşani trei proiecte de finanţare europeană în valoare de 19 milioane de euro

Udrea a semnat la Botoşani trei proiecte de finanţare europeană în valoare de 19 milioane de euro

19 Aug 2010   •   00:00

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat, joi, la Botoşani, toate cele cinci contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional incluse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) a oraşului, în valoare de 19 milioane de euro, potrivit Mediafax.
Din valoarea totală de 79,8 milioane de lei (aproximativ 19 milioane de euro), finanţarea nerambursabilă solicitată este de 61 milioane de lei (aproximativ 14,6 milioane de euro).
Proiectul "Reabilitarea şi modernizarea străzilor inelului principal de circulaţie din municipiul Botoşani" vizează fluidizarea traficului rutier pe inelul principal de circulaţie care asigură accesibilitatea în zona de acţiune urbană a oraşului, prin reabilitarea şi modernizarea străzilor din această zonă.
Valoarea totală a proiectului este de 33,6 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de 26,7 milioane de lei.
Proiectul "Modernizare şi reabilitare accese pietonale şi carosabile, precum şi iluminat arhitectural în municipiul Botoşani" are ca scop modernizarea şi reabilitarea acceselor pietonale şi carosabile, precum şi iluminatul arhitectural din oraş, pentru mai multe obiective. Valoarea totală a proiectului este de 31,99 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de 24,2 milioane de lei.
"Reabilitarea, modernizarea parcurilor şi a spaţiilor verzi, precum şi reabilitarea şi modernizarea iluminatului ornamental aferent acestora, în municipiul Botoşani" este cel de-al treilea proiect şi vizează reabilitarea şi modernizarea Parcului Primăriei, Parcului Junior, Parcului Sucevei şi Parcului Tineretului, precum şi reabilitarea şi modernizarea iluminatului ornamental în aceste parcuri şi în Parcul Mihai Eminescu.
Valoarea totală a proiectului este de 7,5 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de 5,9 milioane de lei.
Prin proiectul "Reutilizare clădire în scopul transformării în centru social în municipiul Botoşani" se va reabilita şi schimba destinaţia clădirii degradate din Str. Tineretului nr. 4, cu o suprafaţă totală de 689,2 metri pătraţi, în vederea transformării acesteia în centru pentru îngrijirea copiilor aflaţi în situaţie de risc social.
Valoarea totală a proiectului este de 3,9 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de 2,6 milioane de lei.
Cel de-al cincilea proiect, "Creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona de acţiune a municipiului Botoşani, prin achiziţionarea de echipamente specifice şi amenajarea unui centru de supraveghere", se va realiza prin implementarea de camere video de supraveghere IP de exterior, echipamente de supraveghere şi înregistrare de interior (dispecerat), echipamente acces public şi infrastructură de reţea şi aplicaţii şi programe software specifice.
Valoarea totală a proiectului este de 2,7 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată este de 1,5 milioane de lei.


BOC A TĂIAT BANII PENTRU DRUMURI DE LA MINISTERUL ELENEI UDREA

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a rămas fără finanţare pentru programul de modernizare a 10.000 kilometri de drumuri judeţene şi pentru programul de construcţie a caselor pentru specialişti în fiecare comună, ca urmare a diminuării bugetului instituţiei, a declarat joi, la Botoşani, ministrul de resort, Elena Udrea.

Potrivit acesteia, cele două proiecte nu au alocate nici un leu, astfel încât aplicarea lor va fi amânată.

"Va trebui să găsim surse alternative de finanţare pentru un program pe care l-am aprobat pentru acest an ­ 10.000 de kilometri de drumuri judeţene, care este un program extrem de aşteptat de autorităţile publice locale. Nu avem nici un leu finanţare pentru acest program", a afirmat Elena Udrea, care speră în încheierea unor parteneriate public-private pentru continuarea programului.

Un alt program lăsat fără finanţare este "Renaşterea satului românesc ­ 10 case pentru specialişti".

Ministrul Elena Udrea susţine că rectificarea bugetară aprobată miercuri de Guvern va conduce la reducerea finanţărilor pentru construcţia de locuinţe prin ANL, precum şi a unor patinoare artificiale sau săli de sport.

×
Subiecte în articol: economic