Dunarea ar putea avea un brand turistic propriu, realizat cu sprijin financiar european prin intermediul Strategiei Dunarii, a declarat miercuri, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, cu ocazia primei reuniuni a Consiliului Director al Forumului national pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii.
''Romania are sansa ca prin intermediul acestei strategii sa finanteze proiecte pe domeniile pe care le gestioneaza, nu din fonduri ale strategiei pentru ca nu sunt fonduri specifice alocate, ci din fondurile europene alocate pana in 2013 care pot fi folosite pentru aceste proiecte din Strategia Dunarii. Este vorba in total despre 100 de miliarde de euro. Putem face proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, dezvoltarea infrastructurii de turism, proiecte culturale si de mediu. In cazul Ministerului Dezvoltarii, care coordoneaza domeniul prioritar 3 din Strategie, vrem sa realizam, in cooperare cu alte state, un brand turistic al Dunarii'', a spus Elena Udrea.
Ministrul Dezvoltarii a precizat ca printre proiectele cu cooperare transfrontaliera gestionate de minister pe axa 3 a Strategiei pot fi realizate proiecte precum implementarea unui sistem de monitorizare pentru turism la nivelul tuturor tarilor din Strategie, rute de turism cultural in regiune, cel putin cinci puncte turistice verzi in aceasta zona, reabilitarea porturilor dunarene, dar si reabilitarea monumentelor aflate in Regiunea Dunarii.
Ministrul a precizat ca a fost extins proiectul 'Croaziere pe Dunare'. 'Impreuna cu Austria si Germania incercam sa crestem acest produs. La noi opresc mai putin vasele de croaziera, fiind favorizata zona de Litoral Vom promova acest proiect impreuna cu reprezentantii industriei turistice, ale organizatiilor non-guvernamentale si ai autoritatilor locale', a explicat Elena Udrea.
Prima reuniune a Consiliului Director din cadrul Forumului National pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii a avut miercuri, la Bucuresti, aceasta fiind prezidata de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
In cadrul reuniunii vor fi abordate aspecte legate de stadiul implementarii SUERD, calendarul evenimentelor ce urmeaza a fi organizate de MAE si de celelalte institutii implicate pana la finele anului in curs, proiectele prioritare ale Romaniei ce vor fi implementate sub egida SUERD, precum si modalitatile lor de finantare in cadrul SUERD.
Consiliul European din 23-24 iunie 2011 a adoptat Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), moment care corespunde debutului procesului de implementare. Reuniunea inaugurala a Forumului national pentru implementarea SUERD a avut loc la 30 martie 2011 la sediul Palatului Parlamentului.
Actiunile Romaniei se vor concentra pe implementarea si finalizarea de proiecte, mai ales in perspectiva primelor raportari ce urmeaza a se desfasura in cadrul Forumului anual SUERD ce va avea loc in primavara anului 2012.