x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Udrea vrea "drumuri verzi" de-a lungul Dunării.

Udrea vrea "drumuri verzi" de-a lungul Dunării.

de Elena Stan    |    23 Mai 2011   •   10:37

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, achizitioneaza Servicii de expertiza tehnica in vederea elaborarii si implementarii proiectului pilot “Greenways along the Danube'.

Valoarea estimativa a contractului fara TVA este de circa 66.000 de euro, potrivit anuntului de participare postat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Obiectivul principal al proiectului pilot il reprezinta elaborarea unui concept strategic pentru o retea durabila de drumuri verzi de-a lungul Dunarii cu propuneri de dezvoltare specifice pentru fiecare tara. Continutul documentatiei care va fi realizat de catre operatorul economic selectat va include: definirea conceptului de drumuri verzi, prezentarea exemplelor de bune practici, identificarea si analizarea atractiilor turistice in corelare cu posibilele rute pentru drumurile verzi, o baza de date, un concept general strategic pentru intregul coridor al Dunarii, actiuni specifice pentru fiecare tip de teritoriu si pasii urmatori pentru implementare

Proiectul face parte din Strategia transnationala de dezvoltare teritoriala a zonei riverane Dunarii cu accent pe turism, demarat in anul 2009 si este finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei. Astfel, 15% din finantarea proiectului va fi asigurata de la bugetul de stat, iar 85% din fonduri nerambursabile din 'Programe cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare', potrivit caietului de sarcini.

Conceptul “greenways' (“drumuri verzi' in romana) reprezinta o initiativa recunoscuta si larg raspandita in SUA si Europa.

Drumurile verzi sunt rute turistice multifunctionale adresate modalitatilor de transport ne-motorizat, care conecteaza comunitatile locale, valorile mostenirii nationale si culturale si promoveaza un mediu si un mod de viata sanatos.

Exista multiple initiative legate de drumurile verzi care promoveaza conservarea si valorizarea mostenirii culturale si naturale a unei regiuni, bazate pe principiile dezvoltarii sustenabile prin oportunitatile educationale, economice si sportive care sunt dezvoltate in regiunile respective. Drumurile verzi ofera beneficii pentru mediu si imbunatatesc calitatea vietii pentru populatia aflata in localitatile din aria respectiva.

Principalii utilizatori a drumurilor verzi sunt persoane care calatoresc cu vehicule usoare: biciclete, scaune cu rotile, carucioare, skatebord-uri (pentru drumurile verzi modernizate) si practicienii turismului prin mersul pe jos.

In Europa de Vest si SUA drumurile verzi provin din foste cai ferate sau sunt facute in baraje sau in aluviunile digurilor, foarte rar pe drumurile din vecinatate – care nu mai sunt folosite de riverani pentru accesul autoturismelor.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea MDRT