Uniunea Europeana va impune o taxa de poluare pentru centralele de apartament din 2013 sau 2015, astfel ca incalzirea pe baza acestei solutii va deveni mai scumpa iar sistemele centralizate s-ar putea sa devina, din nou, optiunea mai ieftina, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
“Va spun ca Uniunea Europeana va impune o taxa pentru aceste centrale de apartament, centrale individuale, pentru ca si ele polueaza. Si din acel moment nu stiu daca ele vor ramane o solutie atat de atractiva', a afirmat ministrul, prezent la o dezbatere despre problemele administratiei locale in furnizarea utilitatilor publice.
Intrebat ce se intampla in zonele in care majoritatea s-a debransat de la sistemul centralizat, Borbely a raspuns ca o solutie ar fi centralele de bloc, pe combustibili traditionali sau pe tehnologii care folosesc energii regenerabile.
Borbely a amintit primarilor prezenti in sala ca locuitorii din judetele Harghita sI Covasna “au insistat sa se introduca gazul in zona lor, iar acum se lupta sa se debranseze pentru ca au alternative ecologice, cu rumegus, cu pelete'.
“Este, Slava Domnului!, destul lemn in zona', a spus Borbely. “In momentul de fata, sunt discutii la nivelul Uniunii Europene cu privire la un proiect de Directiva privind restructurarea cadrului comunitar pentru taxarea produselor din energie si electricitate. Fiecare stat membru al UE trebuie sa fie de acord cu toate conditiile stabilite prin aceasta Directiva, inclusiv Romania. In prezent, nu s-au stabilit detalii cu privire la nivelul taxei pe centralele de apartament sau cum va fi platita', au declarat pentru Jurnalul National reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor.
Azi, Borbely a dat inapoi si a spus ca nu crede ca din 2013 va putea fi introdusa o astfel de taxa, insa a facut apel ca in orice eventualitate, sa se treaca la incalzirea pe energii regenerabile. “Noi nu ne-am pronuntat pana acum daca suntem 'pentru' sau 'impotriva' acestei taxe suplimentare, sa fie foarte clar. Dupa parerea mea, cred ca din 2013 nu se va putea introduce o asemenea taxa. Nu putem vorbi de niciun fel de taxa suplimentara. Repet, nu se introduce niciun fel de taxa pentru centralele de bloc', a subliniat Borbely.
Lovitura cu caloriferul
Declaratiile sale vin in contextul in care Uniunea Europeana vrea sa impulsioneze dezvoltarea sistemelor centralizate de incalzire din marile orase pentru a stimula eficienta energetica sI a reduce dependenta de gazul rusesc. “Din 2004 incoace, Europa a crescut ponderea energiei termice centralizate, Romania a facut invers. Cati dintre cei cu salarii sub 10 milioane isi permit o centrala de apartament? Apoi, acestea functioneaza pe gaze, acestea sunt instrument politic; centralele nu au clauza de eficienta, nu e tehnologie romaneasca - se stimuleaza importurile, sI sunt foarte poluante', a declarat ieri Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor la un forum energetic separat.
Practic, facand mai scumpa incalzirea la centrala, UE impinge oamenii sa se racordeze din nou la marile regii din orase.
Gigacalorie mai scumpa din cauza eliminarii subventiei de la Guvern
Executivul a eliminat in acest an subventiile alocate pentru plata gigacaloriei iar cea mai mare parte a primariilor au fost obligate sa creasca pretul din cauza ca subventiile acestora nu acopera diferenta. Eliminarea subventiei a dus la cresterea pretului la gigacalorie in Bucuresti de la 124 de lei la 170 de lei. Bucurestiul este cel mai mare consumator de energie termica din tara, cu 40% din total. In sezonul rece se consuma lunar 1-1,5 gigacalorii in functie de temperatura, la care se adauga, dupa caz, celelalte cheltuieli, precum gazele, apa rece, liftul, gunoiul, iluminarea spatiilor comune, plata serviciilor de curatenie sau a administratorului.
De ce e mai scumpa incalzirea in Romania
Potrivit unui studiu al Ariston Thermo, in luna august numarul centralelor de apartament l-a depasit pentru prima data pe cel al locuintelor racordate in sistem centralizat, respectiv peste 1,52 milioane.
Astfel, peste jumatate din apartamentele din Romania au fost debransate.
Ineficienta din sector, debransarea sI falimentele marilor consumatori industriali din ultimii 20 de ani au facut ca cei ramasi conectati sa plateasca preturi mult mai mari.
In Romania exista in total 8.328.633 locuinte.
Potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, dat publicitatii in iunie, aproape 30% din energia termica produsa in Romania se pierde in sistem inainte sa ajunga la consumatori. Nivelul este de peste trei ori mai mare comparativ cu alte state europene. Din cauza acestor pierderi, costul gigacaloriei este cu 20% mai mare, arata PwC. Anual tara noastra acorda subventii in domeniu de 500 de milioane de euro, insa doar 30 de milioane de euro sunt pentru modernizarea retelelor, conform sursei citate. Termoficarea necesita investitii de 5 miliarde de euro in urmatorii zece ani.
Un studiu din 2009 al AT Kearney arata ca romanii platesc in medie cu 18% mai mult pentru energia termica produsa in sistem centralizat din cauza ineficientei regiilor de termoficare. Pretul mediu era de 60 de euro pe gigacalorie, nivel similar cu cel din Germania. Din toate companiile din sector, doar cinci erau profitabile la acel moment, potrivit studiului in cauza: Dalkia Termo Prahova, RADET Constanta, Regia de Termoficare Cluj, Energie Termica Sibiu si Nuonsib Sibiu.
Termoficarea, de la “bomba cu ceas' la supravegherea FMI
Un studiu de saptamana trecuta al Bancii Mondiale spunea ca un sfert din cele 760 de companii de stat sunt “de facto' in faliment. Dintre acestea, institutia includea o serie de regii sI companii din sectorul de termoficare, precum RADET, CET Iasi, Electrocentrale Oradea, CET Brasov si Apaterm.
Executivul a inclus in noul acord de precautie cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana o lista cu 30 de societati monitorizate, din care cele mai multe sunt centralele electro-termice (CET) din marile orase ale tarii. Premierul Emil Boc caracteriza in 2009 sectorul de termoficare drept “o bomba cu ceas'.
Ce taxe de poluare platim deja
In 2006, Executivul a decis sa introduca o taxa de poluare auto. Aceasta a suferit mai multe modificari sI are la baza principiul potrivit caruia “poluatorul plateste', cuantumul fiind in functie de vechimea masinii si de capacitatea cilindrica.
Autoritatile au mai introdus la 30 aprilie 2007 timbrul verde, reprezentand
contributia consumatorilor la costurile implicate de colectarea si reciclarea deseurilor electrice si electronice. Valoarea neta a “timbrului verde' este de 7 lei.
Guvernul a introdus incepand de la 1 ianuarie 2009, o taxa de 20 bani pentru pungile din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit de comercianti pana in momentul respectiv. Taxa este perceputa de la firmele care introduc pe piata astfel de ambalaje. “Ecotaxa' va fi varsata la Fondul pentru Mediu.