x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ultima instanţă, ultima speranţă

Ultima instanţă, ultima speranţă

24 Mar 2011   •   19:31

Statul nu renunţă la formarea celor doi giganţi energetici şi va con­testa în instanţă prin Ministe­rul Economiei şi companiile pe care le controlează decizia Curţii de Apel de săptămâna trecută, care a respins înfiinţarea Electra „Demersul pe care îl avem în vedere este argumentat şi de de­ci­zia favorabilă definitivă, pronun­ţată într-o speţă similară de Tribu­na­lul Argeş, în dosarul 1609/1259/2010, referitor la pro­iec­­­tul de constituire a companiei na­ţionale Hidroenergetica”, a anunţat Ministerul Eco­no­miei într-un comunicat. În data de 17 martie, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de Nuclearelectrica împotriva hotă­râ­rii pronunţate de TB în dosarul nr. 49978/3/2010, rămânând astfel irevocabilă respingerea în­re­gistrării Proiectului de constituire a Companiei Naţionale Electra.

Electra nu poate fi constituită din fuziunea societăţilor din energie, concomitent cu divizarea Hidroelectrica. Ca atare, Guvernul trebuie să vină cu alt proiect.

Electra urma să fie înfiinţată prin fuziunea Nuclearelectrica cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi sucursalele hidro de la Sibiu, Vâlcea şi Târgu Jiu. Hidro­ener­getica urmează să includă Elec­trocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi restul activelor hidroenerge­tice.

Dar autorităţile nu trebuie să înfrunte doar sindicatele, ci şi Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. Acesta deţine acţiuni la cele mai va­loroase companii energetice ro­mâ­neşti şi nu doreşte amestecarea acestora cu unităţile neviabile. Admi­nistratorul FP e îngrijorat de fap­tul că unele termocentrale înregistrează profit doar datorită faptului că tranzac­ţio­nea­ză certifi­cate de emisii de dioxid de carbon, care nu vor mai fi gratis din 2013 şi, în plus, au de făcut inves­tiţii de mediu de sute de milioane de euro.

Guvernul a convenit cu FMI să privatizeze pachete minoritare la societăţile care urmau să facă parte din giganţii energetici dacă reorganizarea sectorului va fi blocată.

×
Subiecte în articol: economia