În anii anteriori declanşării crizei, numărul micilor afaceri creştea exponenţial, serviciile înfloreau în acelaşi ritm, românii îşi cumpărau case şi maşini, aglomerau până la refuz mall-urile şi restaurantele, iar vacanţele în străinătate deveneau eticheta unui stil de viaţă prosper. Clasa de mijloc îşi făcea simţită prezenţa, contribuind la o creştere economică fără precedent. Astăzi, deşi ca dimensiune s-a conservat, spun analiştii, comportamentul ei s-a schimbat radical. Poate de aceea şi revenirea economică bate pasul pe loc.
După patru ani de criză, România nu reuşeşte să găsească direcţia unei reveniri economice consistente. Creşterea de 7,3% în 2008 a fost urmată de o contracţie extrem de dură în 2009 , de 6,6% din PIB, continuând până la 1,6% în anul următor. 2011 a marcat o revenire modestă, de 2,5%, însă pentru 2012 prognozele sunt mult mai slabe. Deşi Guvernul estimează o creştere de 1,2%, FMI crede într-un avans economic de 0,9%, BERD se aşteaptă la un 0,8%, iar analiştii, printre care Dragoş Cabat şi Lucian Anghel, la numai 0,5-0,7%.
Din punct de vedere macroeconomic, această revenire - doar modestă - este determinată de performanţa slabă a exporturilor, de industria aflată în stagnare, de producţia agricolă puternic afectată de secetă şi de foarte-foarte scăzuta contribuţie a investiţiilor străine directe, a fondurilor europene şi a veniturilor din privatizare.
Citeste AICI intreaga analiza despre clasa de mijloc
Citeste si
Scenariu pentru salvarea euro: zona se rupe in doua
Cum va arata viitoarea harta a lumii
Complotul Microsoft sau cum americanii isi fac drum spre dominatie pe piata tabletelor
Care este orasul din Romania unde BMW ar putea sa deschida o noua fabrica