x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ungureanu: Fără investiţii Cupru Min nu poate continua activitatea mai mult de un an

Ungureanu: Fără investiţii Cupru Min nu poate continua activitatea mai mult de un an

de Daniel Ionaşcu    |    27 Apr 2012   •   11:53
Ungureanu: Fără investiţii Cupru Min nu poate continua activitatea mai mult de un an

Cupru Min are nevoie de investitii masive, de realizarea investitiilor de mediu, de retehnologizare. Fara o infuzie importanta de capital, societatea nu-si poate continua activitatea pentru mai mult de un an, a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu in Parlament.

El a mai spus ca zacamantul de la Rosia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus in evaluarea pretului de licitatie deoarece nu face obiectul vanzarii, ci ramane in proprietatea statului, iar calculul efectuat releva ca ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.

"Cand iei permis de pescuit nu platesti valoarea pestelui din balta"

"O spun foarte clar: zacamantul nu se vinde. Atunci cand achizitionezi o autorizatie sau un permis de pescuit, suma platita nu este egala cu valoarea intregului peste din balta, pentru ca, in mod evident, nu il poti pescui pe tot, ceea ce platesti reprezinta contravaloarea capturii medii, in timpul si conditiile date. Sunt sigur ca toti semnatarii motiunii de cenzura sunt constienti de acest fapt si atunci mi se pare cu atat mai ingrijorator faptul ca ati ales sa resuscitati un slogan anacronic, de la inceputul anilor '90, si sa intretineti o falsa controversa publica, mizand pe lipsa de informare si de expertiza a societatii si facand in acest fel un mare deserviciu societatii si tarii", a spus Ungureanu parlamentarilor opozitiei.

Tariceanu a stabilit o valoare de doua ori mai mica

In discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, premierul a raspuns si criticilor opozitiei privind incercarea de vanzare a Cupru Min, amintind ca procesul a fost inceput de Guvernul liberal Tariceanu in 2008, cand, desi a fost aplicat acelasi standard de evaluare, valoarea societatii a fost stabilita ca fiind de 2,5 ori mai mica.

El a aratat totodata ca datoriile Cupru Min se ridica la 64 milioane lei, iar profitul invocat este "strict conjunctural", datorandu-se faptului ca in ultimii ani societatea nu a efectuat nici macar investitii pentru descoperta, toate aceste lucrari cifrandu-se la aproximativ 75 milioane lei pe an.

Privatizare esuata

Roman Copper a castigat in 26 martie licitatia organizata de OPSPI pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Ministerul Economiei a anuntat insa in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.

Conditiile cerute de MECMA erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

×
Subiecte în articol: mihai razvan ungureanu cupru min