x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE Dreptate pentru clienții Raiffeisen Bank împrumutați în franci elvețieni. Vor achita dobânda la cursul BNR din ziua plății

UPDATE Dreptate pentru clienții Raiffeisen Bank împrumutați în franci elvețieni. Vor achita dobânda la cursul BNR din ziua plății

18 Iun 2021   •   14:37
UPDATE Dreptate pentru clienții Raiffeisen Bank împrumutați în franci elvețieni. Vor achita dobânda la cursul BNR din ziua plății

Tribunalul Comercial din Cluj-Napoca a anulat o decizie a Judecătoriei Cluj-Napoca și a pronunțat o hotărâre în favoarea clienților care reclamaseră „caracterul abuziv” al unei clauze contractuale impuse de Raiffeisen Bank. Speța vizează cursul de schimb franc elvețian – leu, la care urma să se restituie împrumutul.

„Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în art. 4.1. din contractul de credit nr. RFI10746123909/2 octombrie 2008 încheiat între pârâta împrumutătoare şi reclamanţii împrumutaţi consumatori, în măsura în care îi obligă pe reclamanţii împrumutaţi consumatori să suporte variaţiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil CHF/RON la data încheierii contractului de credit nr. RFI10746123909, 2 octombrie 2008: 1 CHF = 2,3886 RON”, se arată în documentul instanței.

Potrivit acestuia, „banca pârâtă împrumutătoare are obligaţia de a accepta plata voluntară din partea reclamanţilor împrumutaţi consumatori sau, după caz, de a debita oricare cont al reclamanţilor împrumutaţi consumatori utilizând următoarea formulă: suma de rambursat în CHF conform graficului de rambursare X 2,3886 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei”.

Astfel, Tribunalul a obligat banca „să restituie reclamanţilor împrumutaţi în lei toate sumele de bani percepute în plus şi/sau debitate în plus din conturile reclamanţilor”, de la data încheierii contractului (2 octombrie 2008) și până la data când decizia judecătorească devine definitivă.

„Dobânda legală se va calcula asupra sumelor plătite în plus calculate în lei, la cursul de schimb CHF/RON al BNR de la data efectuării plăţii fiecărei astfel de sume”, au stabilit judecătorii de la Tribunalul Cluj-Napoca.

Decizia este definitivă și executorie.

Avocatul Adrian Cuculis salută decizia Tribunalului din Cluj.

"Definitivă și executorie. Banca Raiffeisen obligată la înghețarea cursului CHF la doar 2.3 lei / Franc Elvețian și în acelasi timp obligată să restituie toți banii plătiți de catre împrumutat din 2008 și până în prezent ca excedent peste cei 2.3 lei/ chf ,la care se adaugă dobânda legală. Decizia vine la o zi de la pronunțarea CCR pe legea Dării în plată care viza reechilibrarea contractelor(varianta mult redusă a înghețării cursului chf)", spune acesta.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: raiffeisen credit franci elvetieni