x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Urcuş in dinţi de ferăstrău

Urcuş in dinţi de ferăstrău

de Daniela Ivan    |    07 Ian 2008   •   00:00
Urcuş in dinţi de ferăstrău
Sursa foto: PEDRO ARMESTRE/

Cursul leu-euro nu dă semne să se stabilizeze către o valoare in jurul căreia să oscileze in acest an. Analiştii consideră că leul va parcurge pănă la vară o perioadă agitată după care se va aprecia.


Cursul leu-euro nu dă semne să se stabilizeze către o valoare in jurul căreia să oscileze in acest an. Analiştii consideră că leul va parcurge pănă la vară o perioadă agitată după care se va aprecia.


Situaţia de pe piaţa valutară nu se va linişti pănă la vară, consideră majoritatea analiştilor economici. Vor exista aprecieri şi deprecieri ale monedei naţionale care ar putea da dureri de cap celor care se aventurează să facă speculaţii pe piaţa valutară. Totuşi, analiştii BCR apreciază că deteriorarea balanţei externe nu va duce la continuarea deprecierii monedei naţionale şi indică un nivel de 3,4 lei/euro pentru finele acestui an. Cursul de schimb se va menţine in intervalul 3,45-3,65 lei/euro in prima jumătate a acestui an, pentru ca in al doilea semestru din 2008 leul să revină pe o tendinţă de apreciere, a declarat la sfărşitul anului trecut analistul Radu Crăciun.


INTERVENŢIE. Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat la sfărşitul anului trecut că banca centrală işi păstrează dreptul de a interveni pe piaţa valutară, fără a confirma sau comenta operaţiunile. Licitaţiile organizate de Banca Naţională a Romăniei şi Ministerul de Finanţe pot avea un rol important in evoluţia cursului, pentru că influenţează nivelul lichidităţilor din piaţa interbancară. Astfel, ultimele luni ale anului trecut au fost marcate de intervenţii mai puţin previzibile, cu anulări de licitaţii de luni şi licitaţii-surpriză la căteva zile, ţinute in momentele in care dobănzile tindeau să coboare sub nivelul dorit de BNR.


Politica monetară

BNR ar putea majora astăzi dobănda de politică monetară, astfel incăt investitorii să fie atraşi spre cumpărarea de lei. De altfel, o decizie in acest sens este aşteptată a fi luată chiar astăzi de Consiliul de Administraţie al BNR. Analiştii Băncii Comerciale Romăne (BCR) anticipează că BNR ar putea majora rata dobănzii de politică monetară cu cel puţin 0,5 puncte procentuale, de la 7,5% la 8% pe an. Cu toate astea, analistul Cătălina Constantinescu, de la ABN Amro, a declarat, la sfărşitul lui 2007, că este foarte pesimistă in privinţa tendinţei din 2008 a leului, intrucăt toată lumea urmăreşte datele referitoare la deficitul de cont curent, iar o nouă majorare a dobănzii va putea doar să incetinească deprecierea monedei.


×
Subiecte în articol: economic