x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Va lovi criza datoriilor Italia?

Va lovi criza datoriilor Italia?

de Vali Blanaru    |    11 Iul 2011   •   21:00
Va lovi criza datoriilor Italia?

Moneda euro si bursele europene scad, iar randamentele obligatiunilor italiene cresc ca urmare a temerilor ca a treia cea mai mare economie din zona euro ar putea fi trasa in criza datoriilor suverane. Disputa dintre premierul Silvio Berlusconi si minis­trul de Finante, Giulio Tremonti, a amplificat nervozitatea pietelor. Tensiunile de pe scena politica se adauga celorlalte vulnerabilitati ale tarii: cresterea economica fragila (0,1%) si datorii de peste 1.800 de miliarde de euro. Randamentele obligatiunilor au urcat la maximele ultimilor noua ani, ajungand la un maxim de 5,28%. Toata lumea isi pune intrebarea daca va reusi Italia sa isi refinanteze datoria de circa 500 de miliarde de euro pana in 2013.

'Atmosfera din zona euro s-a inrautatit ca urmare a cresterii riscului de contagiune si a temerilor ca cri­za se va agrava', a spus Ken Wattrett, economistul-sef pe Europa al ban­cii franceze BNP Paribas. 'Situa­tia politica instabila din Italia si eco­nomia subreda a tarii nu fac decat sa inrautateasca situatia', a apreciat el.

Cancelarul german, Angela Mer­kel, a luat initiativa neobisnuita de a-i telefona sefului guvernului ita­lian, Silvio Berlusconi, pentru a-i cere adop­tarea rapida de Parlament a planului de austeritate pentru a calma pietele financiare.

Berlusconi se cearta cu ministrul Tremonti pe pachetul de masuri de aus­teritate propus de ministrul de finante si de la refuzul acestuia de a adopta reducerile de taxe propuse de prim-ministru. Planul de austeritate pentru 2013-2014 prevede recupera­rea a 47 de miliarde de euro pentru bu­getul public al Italiei si performanta de a ajunge la un deficit zero pa­na in 2014. Italia vrea sa creasca im­­pozitele pe contractele financiare, sa-i taxeze pe proprietarii masi­ni­lor puternice care depasesc 170 de cai putere, sa majoreze TVA cu un punct procentual, iar persoanele fi­zi­c­e si societatile comerciale sa pla­teasca un impozit progresiv pe venit de la 20% la 40%. Taxele pe profit se vor unifica din 2014 si vor avea o va­loare de 20%. Si subventiile pentru regiuni si municipii ar trebui reduse, iar salariile inaltilor functionari pu­blici, ale politistilor si militarilor vor fi 'inghetate', in timp ce varsta de pensionare ar putea creste. Berlusconi vrea sa indulceasca pastila oferind supapa unor reduceri de taxe, la care ministrul Finantelor se opune.

Un alt motiv de ingrijorare sunt temerile cu privire la rezultatele pe care le vor obtine bancile italiene la testele de stres la care au fost supusi cei mai mari creditori europeni, ceea ce a determinat o scadere puternica a actiunilor din sectorul bancar ita­lian. Euro a pierdut 1,8% fata de dolar saptamana trecuta, pana la un curs de 1,4265 dolari, in timp ce bursele au sca­zut in 14 din 18 tari din vestul Eu­ropei. Cea mai afectata, bursa italia­na, a scazut cu 3%, trasa in jos de ti­tlu­rile UniCredit si Intesa SanPaolo.

Daca investitorii arunca cele doua tari in vartejul crizei financiare, Europa ar primi o lovitura extrem de puternica, pentru ca salvarea acestora prin intermediul unor imprumuturi precum cele acordate Greciei, Irlandei si Portugaliei ar insemna cheltuieli de sute de miliarde de euro pe care contribuabilii si multi politicieni nu sunt dispusi sa le faca. Europa nu are bani acum sa acorde Italiei un ajutor similar celor primite de Grecia sau Portugalia, iar Banca Centrala Europeana a anuntat ca Europa ar putea fi nevoita sa dubleze valoarea fondului de urgenta al zonei euro pana la 1.500 miliarde de euro pentru a putea ajuta Italia, care are de refinantat datorii de circa 500 mi­liarde de euro pana in 2013.

×
Subiecte în articol: economia