x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valentin Lazea: Creşterea economică ar putea fi revizuită la 2,5% din PIB, iar deficitul bugetar va depăşi 4,7% din PIB

Valentin Lazea: Creşterea economică ar putea fi revizuită la 2,5% din PIB, iar deficitul bugetar va depăşi 4,7% din PIB

de Daniela Ivan    |    10 Sep 2011   •   10:00

Perspectiva de crestere economica ar putea sa fie revizuita in jos, spre 2,5%, odata cu vizita FMI, avand in vedere contextul economic, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.

Acesta a mai precizat ca daca cresterea economica va cobori la 2,5%, atunci si deficitul bugetar va ajunge la 4,2% din PIB. In plus, exista riscul ca intreprinderile neviabile sa nu poata fi restructrate sau inchise in 2012 , cum prevede angajamentul cu FMI, caz in care deficitul bugetar va mai creste cu inca 0,5% din PIB. Lazea a mai spus ca exista riscul ca acest deficit sa fie finantat tot mai scump, chiar si de pe piata interna.

“Nervozitatea pietelor se mentine si asta va scumpi finantarea deficitului chiar si la intern. Dupa mine, cel mai usor este sa te uiti la cheltuieli, dar uitandu-ma vad ca impozitul pe proprietate in Romania este de doar 0,4% din PIB si chiar si o triplare ne-ar duce sub media din UE', a spus economistul-sef al BNR. Incadrarea deficitului bugetar sub la 3% din PIB este unul dintre cele cinci criterii de la Maastricht. Dintre acestea, Romania nu indeplineste decat unul, nivelul datoriei publice sub 60%.

×
Subiecte în articol: bcr crestere economica PIB