x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veniturile fiscale la rectificare sunt umflate

Veniturile fiscale la rectificare sunt umflate

de Daniela Ivan    |    17 Aug 2010   •   00:00

Consiliul Fiscal avertizează că veniturile fiscale, la rectificarea bugetară pe care Guvernul o va aproba în această săptămână, pot fi supraevaluate cu până la 0,4%-0,5% din Produsul Intern Brut.

"Se desprinde un risc semnificativ ca estimările aferente unor categorii de venituri să se dovedească a fi prea optimiste. Astfel, pentru unele categorii de venituri bugetare, proiecţiile aferente semestrului II implică rate de creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior semnificativ mai mari decât cele consemnate în execuţia bugetară din semestrul I", se arată într-un comunicat al Consiliului Fiscal (CF) referitor la proiectul de rectificare bugetară. Totodată, în document se precizează că pentru o parte din veniturile bugetare, îmbunătăţirea dinamicii anuale în semestrul II poate fi justificată de măsuri discreţionare (creşterea TVA, majorarea impozitelor pe proprietate, impozitarea tichetelor de masă, impozitarea veniturilor din dobânzi etc.). Însă pentru veniturile din impozitul pe profit, accize şi contribuţii la asigurările sociale, estimările de venituri din a doua parte a anului par optimiste.

În privinţa veniturilor din donaţii, Consiliul Fiscal apreciază necesară clarificarea certitudinii încasărilor acestor donaţii şi precizarea implicaţiilor economice asupra respectivilor operatori economici cu capital majoritar de stat. În plus, având în vedere că aceste donaţii nu au, prin definiţie, un caracter permanent, Consiliul Fiscal consideră că ele distorsionează imaginea de ansamblu asupra poziţiei fiscale reale.

×
Subiecte în articol: economic