x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veşti bune pentru cei cu credite în franci elveţieni: cursul la minimul ultimelor două luni

Veşti bune pentru cei cu credite în franci elveţieni: cursul la minimul ultimelor două luni

06 Sep 2011   •   10:33

Referinta BNR pentru francul elvetian a scazut astazi cu 7,3%, la 3,5344 lei/franc. Leul a inregistrat cea mai ampla apreciere in raport cu francul si a atins cel mai redus nivel din ultimele doua luni, ca urmare a intaririi euro in raport cu francul dupa anuntul bancii centrale a Elvetiei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni o rata de schimb de 3,8133 lei/franc, cu 27,89 bani peste cursul de marti. O paritate mai redusa decat cea de marti a fost anuntata de banca centrala la 8 iulie, cand francul a fost cotat la 3,4792 lei.

Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca va impune o tinta a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, prin achizitia de valuta straina din piata in cantitati nelimitate. "Cu efect imediat, banca nu va mai accepta o rata euro/franc de sub minimul de 1,2 franci. Banca Nationala va impune acest curs minim cu determinare totala si este pregatita sa cumpere valuta in catitati nelimitate", se arata intr-un scurt comunicat al bancii elvetiene.Francul a cazut cu 7% fata de euro dupa anunt, la un curs de 1,187 franci/euro.

Intarirea brusca a euro in raport cu francul a avut efecte indirecte si pe piata interbancara de la Bucuresti, unde cotatiile leu/franc au coborat puternic, de la 3,8500 unitati la 3,5350 - 3,5370 lei/franc. Paritatea este cu 31,3 - 31,5 bani sub nivelul de dinaintea anuntului Bancii Nationale a Elvetiei.

In jurul orei 13:00, francul era cotat la 3,5350 lei.

Francul elvetian a crescut puternic in ultimele doua luni, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si problemele economice si fiscale ale Statelor Unite, care au determinat investitorii sa paraseasca pozitiile pe bursele de valori si de marfuri, pe valute volatile si obligatiuni cu risc, pentru a se refugia in active cu randamente reduse, insa cu un grad ridicat de siguranta.

Astfel, francul elvetian, aurul, yenul japonez, obligatiunile guvernamentale japoneze si titlurile de trezorerie SUA de pe piata secundara au crescut puternic, atingand maxime istorice.

Companiile elvetiene au reclamat in repetate randuri guvernului si bancii centrale ca aprecierea abrupta a francului afecteaza grav exportatorii, industria si locurile de munca. Exporturile genereaza circa jumatate din Produsul Intern Brut al Elvetiei.

In Europa de Est, aprecierea francului a cauzat probleme pentru persoanele si firmele care au luat credite in moneda elvetiana. Fenomenul este mai grav indeosebi in Ungaria, unde creditarea in franci a fost foarte raspandita in anii anteriori crizei.

×