x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce li se pregătește românilor după alegeri: Creșterea impozitului pe salarii, concedieri la stat, majorarea TVA, eliminarea unor faclitati fiscale

Ce li se pregătește românilor după alegeri: Creșterea impozitului pe salarii, concedieri la stat, majorarea TVA, eliminarea unor faclitati fiscale

de Redacția Jurnalul    |    23 Oct 2024   •   13:00
Ce li se pregătește românilor după alegeri: Creșterea impozitului pe salarii, concedieri la stat, majorarea TVA, eliminarea unor faclitati fiscale

Pe români îi așteaptă vremuri grele după alegeri. Impozitul pe venit ar putea crește în 2025, TVA-ul se va majora, anumite sectoarer economice nu vor mai beneficia de facilități fiscale iar unii angajați la stat ar putea fi concediați.

Impozitul pe venit ar putea crește cu 6% iar în 2026 și TVA-ul s-ar putea majora la 21%.  Veniturile statului din impozitul pe salarii ar putea crește anul viitor cu 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 22 de miliarde de lei. 5 miliarde se vor strânge la buget din eliminarea facilităților fiscale din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, arată analiza specialiştilor. Restul de bani ar putea veni din creșterea impozitului pe venit. 

Lovitură pe piața muncii în 2025

"Aceste 2 cifre, 2,8, 4, ne arata ca anul viitor, probabil la inceputul trimestrului II sau trimestrului III, cota unica creste de la 10 la 16%. Noi am mai avut 16%. În momentul în care cota unică a fost scăzută de la 16 la 10 de Dragnea, în 2018, ea n-a fost scăzută să scada sarcina pe muncă, ci să compenseze creşterea CAS şi CASS, practic mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat", spune Gabriel Biriş, expert fiscal. 

Asta înseamnă că un angajat cu salariu de 6.000 lei brut ,spre exemplu, ar putea primi cu 230 lei mai puţin net.

"Jumătate din cât câştigă un salariat va merge către stat, iar apoi din banii care îi vor rămâne va plăti şi TVA. Suntem pe locul 2 după Grecia la impozitarea muncii", explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Totodaă, Guvernul ar putea creşte deducerile pentru cei cu venituri mici. 

Ce se întâmplă cu TVA

Planul fiscal prevede şi creşterea veniturilor din TVA de la 6,8% din PIB în 2025, la 7,3% în 2026. 

"Această creştere îmi sugerează o majorare de fapt a cotei deTVA fie de la 19 la 21 fie umblând în interiorul cotelor de TVA cu rate reduse şi aduse acele cote reduse către cota standard. De la 9% poate merg către 14,15% şi unele chiar către 19%", afirmă Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. 

România are 3 cote de TVA: 19% pentru majoritatea produselor şi serviciilor, 9% pentru alimente, medicamente, panouri fotovoltaice şi locuinţe sociale şi 5% pentru manuale, lemne de foc şi energie termică. Creşterea cotelor TVA se va reflecta direct în preţul produselor. 

Surprize pentru angajații la stat

Angajații de la sat vor avea parte de schimbări importante și chiar concedieri, susțin analiștii. 

Cheltuielile cu personalul din administrația publică scad anul viitor de la 9,3% la 8,9 % din PIB, deși la 1 ianuarie salariul minim, în funcție de care se calculează veniturile bugetarilor, crește cu peste 200 de lei net. 

"O să avem 4.050. Numai dintr-o regulă de trei simplă ne dă 11,4%, de unde vine scăderea de 8,9? 

Asta ar însemna îngheţarea salariilor şi concedieri", a  mai spus Gabriel Biriş, expert fiscal. 

Guvernul va adopta anul viitor noua lege a salarizării, care introduce indicatori de performanță la stat și normative de cheltuieli. 

Pentru a scădea deficitul bugetar de la aproape 8% în acest an, la 2,4% în 2031, Guvernul reduce finanțarea companiilor de stat și mizează din 2027 pe venituri în plus din proiectul Neptun Deep, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Planul fiscal va fi trimis la Bruxelles până la finalul lunii, notează observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: angajati salarii concedieri tva